Zajednica mladih Vocati

Naslovna > Zajednica mladih Vocati​

Zajednica mladih Vocati​

Otkad postoji Župa sv. Pavla apostola u Retkovcu postoje i mladi koji svoj život, mladenačke ideale i talente ugrađuju u život svoje župe, a zauzvrat bivaju obogaćeni brojnim duhovnim darovima, prijateljstvom i zajedništvom u zajednici Kristovih učenika. Retkovečka zajednica mladih osnovana je nekoliko mjeseci nakon službenog otvorenja župe i od tada se mladi redovito okupljaju na tjednim vjeronaučnim susretima.

Današnja zajednica mladih nosi naziv „Vocati“, što znači „pozvani“, a okuplja 40ak aktivnih članova. Mladi su se do unazad nekoliko godina okupljali na molitvenim susretima, raznim katehezama i predavanjima gostiju koji bi dolazili u župu. Unazad dvije godine koncept zajednice se malo promijenio. Susreti zajednice mladih sada se održavaju dva puta tjedno, od čega je utorak rezerviran za katehezu za mlade, dok se petkom u 20.30 redovito održavaju različiti sadržaji.

Prvi petak u mjesecu rezerviran je za misu mladih koja prati i pobožnost prvih petaka. Misu mladih animira naš župni zbor mladih Damask, a propovijedi su usmjerene mladenačkim temama, problemima i razmišljanjima.

Drugi petak u mjesecu obično je zabavnog karaktera, što znači da se okupljamo kako bismo zajedno igrali društvene igre, pogledali pokoji film, ili organizirali neko natjecanje.

Treći petak u mjesecu održava se klanjanje za mlade pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Osim različitih molitvi, pjesama i meditacija, klanjanja su često praćena nekom aktualnom molitvenom gestom koja posadašnjuje ono o čemu se promišljalo.

Četvrti, ujedno i posljednji petak u mjesecu, zaključujemo tzv. „Katokvizom“ – katoličkim pub kvizom za mlade. U njemu kroz različito koncipirana pitanja pokazujemo što znamo o svojoj vjeri, a ujedno i naučimo nešto novo, pritom dobro se zabavljajući. Za pobjednike se redovito nađe i neka simbolična nagrada.

Osim redovitih susreta utorkom i petkom, mladi naše zajednice sudjeluju i u važnim dekanatskim, nadbiskupijskim i nacionalnim događanjima vezanima uz mlade. Osim na nadbiskupijskom hodočašću mladih u Mariju Bistricu, predstavnici mladih svake godine sudjeluju na duhovno-formacijskom ljetnom programu za mlade na Malom Lošinju u organizaciji Ureda za Pastoral mladih naše nadbiskupije. Na nacionalnoj razini posebnu važnost ima sudjelovanje mladih na svim Susretima hrvatske katoličke mladeži. Ove pastoralne godine organizirali smo i izlet zajednice mladih u Vukovar i Osijek s ciljem jačanja i izgrađivanja našeg zajedništva.

Višestruki su plodovi djelovanja zajednice mladih u našoj župi. Osim mnogobrojnih duhovnih darova i rasta u vjeri, mnogi su mladi u zajednici otkrili i spoznali svoj životni put. Iz tog prijateljstva i zajedništva izraslo je više skladnih i Bogu vjernih obitelji, a isto tako i nekoliko svećeničkih i redovničkih zvanja.

Novosti

Sve novosti vezane uz susrete zajednice mladih petkom, održavanja pojedinih aktivnosti, izvještaje sa susreta i ostale obavijesti možete pronaći ovdje. 

svjedočanstva

Što o zajednici mladih kažu njezini članovi?

Galerija
Zajednica mladih Vocati​

Utorak 20.30 sati – susreti zajednice mladih “Vocati” – ciklusi kateheza za mlade

Petak 20.30 sati – susreti zajednice mladih “Vocati” – molitveno-zabavni susreti

    • svakog prvog petka u mjesecu u 20.30 sati – misa mladih
    • svakog trećeg petka u mjesecu u 20.30 sati – klanjanje za mlade
    • svakog drugog i četvrtog petka u 20.30 sati – kvizovi, filmovi, društvene igre, druženja i sl.