Čitači

Naslovna > Čitači

Čitači

Čitači u našoj župi postoje od samoga osnutka župe. Razvojem župe nastajale su nove i s vremenom sve veće grupe, a kasnije i zajednice čitača. Prvu veću zajednicu čitača vodila je sestra Marta Vunak. Svakoga tjedna imali su zajedničke sastanke, a tada su tu grupu čitača većinom činila djeca i mladi, koji su redovno dolazili na susrete. Na sastancima su razmatrali Sveto Pismo, vježbali tehniku čitanja i sastavljali raspored za svaku nadolazeću nedjelju. Naravno, imali su i zabavnih susreta kada su zajedno provodili vrijeme, družili se i igrali. Isto tako, čitanje na misama tokom tjedna preuzele su naše redovne župljanke koje već dugi niz godina čitaju i uključene su u brojne župne zajednice.

Dolaskom župnog vikara Nikole Platužića u našu župu 2016. godine, grupa čitača krizmanika prešla je pod njegovo vodstvo, dok su ostali čitači i dalje bili pod vodstvom sestre Marte. Tako je bilo sve do 2018. godine kada je u župu došao župni vikar Mario Dukić koji je u potpunosti preuzeo čitače. U to vrijeme čitača nije bilo puno ali su se sastajali svakoga tjedna i dogovarali raspored za nedjeljne mise. Uoči velikih blagdana imali su posebne pripreme.

Današnja zajednica čitača broji dvadesetak članova i čine ju mladi naše župe pod vodstvom vjeroučiteljice Marije Žganjer. Zajednica je nastala 2019. godine kada je čitače činilo nekoliko starih članova i tadašnji krizmanici. Bilo ih je desetak i imali su zajednicu svakoga petka nakon večernje svete mise. Na susretima su se obrađivala čitanja, radila su se razmatranja i meditacije, novi čitači učili bi tehniku čitanja i dolaska na ambon, upoznavali bi se s biblijskim tekstom… Svakoga petka imali bi nešto novo, od susreta na kojima se radilo na obrađivanju teksta, edukativnih susreta, sve do zabavnih susreta. Svake godine dolazili bi novi čitači te je zajednica postepeno rasla. Naši čitači bili su uključeni u razne župne projekte i predstave, a isto tako i u brojne druge zajednice u župi. 

Kako je s vremenom nastala zajednica mladih Vocati, tako su i čitači promijenili termin svoga susreta s petka na četvrtak – nakon svete mise i klanjanja pred Presvetim. Zajednica se počela sve više formirati i prerasla je u pravu kvalitetnu zajednicu čitača. Došlo je puno novih članova, a posebno se ističe broj krizmanika koji danas čine trećinu čitača. S obzirom na toliki broj članova, a i na sam razvoj svakog čitača pojedinačno, čitači su počeli čitati i na misama tokom tjedna. 

Što se samih susreta čitača tiče svakog četvrtka u mjesecu predviđen je drugačiji. Tako je jedan četvrtak predviđen za razmatranje nad tekstom koje priprema vjeroučiteljica Marija, a ponekad i ostali čitači. Razmatranje teksta provodi se uz zajedničku komunikaciju i dijeljenje osobnih mišljenja i doživljaja o pročitanom biblijskom ulomku. Drugi četvrtak predviđen je za meditaciju i molitvu. Susret na kojem kroz tišinu, sabranost i molitvu svaki član razmišlja o Svetom Pismu. Treći jest zabavni četvrtak, kada se čitači druže, razgovaraju, igraju igre i ne ostaju gladni.  Susret na četvrti četvrtak u mjesecu vodi jedan od članova čitača koji sam priprema cijeli susret, bila to obrada samog teksta ili neki zabavni način na koji želi doći do značenja i poruke Biblijskih čitanja. Za jednog čitača vrlo je važno da zna što čita i koja se poruka krije iza tog čitanja, kako bi ostali kojima čita to isto mogli shvatiti. Peti četvrtak u mjesecu, kada ga bude, predviđen je za biblijski kviz koji također pripremaju članovi zajednice. Kvizovi su većinom vezani uz samu Bibliju i biblijske tekstove, ali i uz ostalu katoličku tematiku. Čitači, osim sastanaka svakog tjedna, odlaze zajedno na druženja izvan župe, na razne duhovne obnove gdje izgrađuju sebe i svoje međusobne odnose što je jako bitno za zajedništvo same zajednice.

0 +
Članova
Novosti

Ovdje možete pronaći novosti vezane uz zajednicu čitača, izvještaje sa njihovih susreta i mnoge druge informacije.

svjedočanstva

Što naše "čitalice" kažu o čitačima?

Po meni je vrlo lijep osjećaj biti u čitačima i volim naša druženja. Volim to što svatko može iznijeti svoje mišljenje. Kroz čitače razvijam svoj odnos s Bogom i sve više mu se približavam kroz čitanja.

Nika F.

Prenositi Božju riječ drugima je predivan osjećaj i društvo na čitačima je odlično.

Eni K.

Prelijepo je biti čitač jer uz zabavno i ugodno druženje, svakim susretom idem korak naprijed u vjeri i postajem bolja osoba.

Marija Magdalena H.

Za mene je lijepo biti čitalica zato što sam oduvijek željela prenositi Božju riječ. Čitači mi omogućuju bolje poznavanje biblijskih događaja i osoba te mnogo drugih korisnih stvari.

Sara V.

Meni je lijepo biti čitalica jer se osjećam bliže Bogu, a i čitanje na misi je prekrasan osjećaj.

Antea Š.

Biti čitalica je jako lijepo. Lijepo je imati priliku biti dio nečega na čemu gradimo svoju vjeru, nova prijateljstva i još mnogo toga. Zahvalna sam dragom Bogu što sam dio ove predivne zajednice pune pozitive i smijeha, a nadam se da će tako i ostati te da ću još puno toga naučiti.

Hana M.

Volim osjećaj kad siđem s ambona i znam da sam doprinijela župnoj zajednici. Nakon što prođemo čitanja na čitačima puno mi je lakše i jasnije razumjeti nedjeljnu misu.

Ema R.