Duhovna zvanja

Naslovna > Duhovna zvanja

DUHOVNA ZVANJA U ŽUPI

Molitva za duhovna zvanja utkana je u povijest župe od njezinih početaka. Pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinu svake prve subote u mjesecu prikazivana je za duhovna zvanja u župi. Toga je dana, pune 43 godine, župnik Željko Jurak klečao u crkvi pred kipom Majke Božje i s vjernicima molio krunicu na tu nakanu. Euharistijska klanjanja, tjedni molitve za duhovna zvanja i razne druge inicijative u vrijeme župnika Dragutina Cerovečkog, pretočene su u Molitvu Isusu, Velikom svećeniku za svećenička i redovnička zvanja koju od Svećeničke godine (2009./2010.) vjernici svakodnevno mole prije večernje sv. Mise. Posljednjih godina, u vrijeme župnika Vinka Tomića, u euharistijska klanjanja četvrtkom uključena je nakana za duhovna zvanja, a vjernici i dalje molitvu krunice svake prve subote u mjesecu prikazuju za duhovna zvanja u župi.

Postojana molitva, nepoljuljana vjera i ljubav prema Isusu i Presvetoj Djevici donijeli su višestruk rod. Župa danas ima dvije redovnice u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa te četvoricu svojih svećenika. Uz njih, još su dva svećenička zvanja plod rasta i sazrijevanja u okrilju Župe sv. Pavla Apostola u Retkovcu.

s. JELENA BURIĆ

Rođena je u Tuzli, 4. rujna 1970., od oca Slavka i majke Ive r. Pavlović, u obitelji s 15 djece. Krštena je u Tuzli, a sakramente Prve sv. Pričesti i sv. Potvrde je primila u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu. U Družbu sestara Služavki Maloga Isusa ulazi 1985. godine. Prve zavjete je položila na Veliku Gospu 1991. godine. Za vrijeme privremenih zavjeta završila je subotnju školu za orguljaše pri Institutu za crkvenu glazbu te studij na Institutu za kršćansku duhovnost Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, a obavljala je i dužnost kuharice u samostanskim zajednicama na Kraljevcu, u Samoboru i u Novoj vesi. 

Na Veliku Gospu 1997. godine položila je doživotne zavjete, nakon čega djeluje u samostanu Marijin dom u Vinkovcima, najprije kao njegovateljica u jaslicama, a od 2006. godine kao kužna predstojnica. Istovremeno a u Župi sv. Ćirila i Metoda vodi crkveno pjevanje i katehezu za prvopričesnike. Od lipnja 2010. obnaša dužnost 1. savjetnice i zamjenice provincijske glavarice, a od srpnja iste godine kućne predstojnice samostana Antunovac u Novoj vesi u Zagrebu.

s. TIHANA STRANCARIĆ

Rođena je u Zagrebu, 11. srpnja 1973., od oca Stjepana i majke Ane r. Gjenero. U  Retkovcu je završila osnovnu školu i u župi primila sve sakramente kršćanske inicijacije. Nakon gimnazije, upisuje filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Iste godine (1992.) ulazi u Družbu sestara Služavki Maloga Isusa. Nakon završenog studija, sedam godina djeluje u Župi sv. Anastazije u Samoboru: predaje školski vjeronauk, župnu katehezu, vodi dječji zbor i mješoviti crkveni zbor te surađuje sa zborom mladih. Doživotne zavjete je položila 15. kolovoza 2002. Godine 2006. upisuje preddiplomski studij „Crkvena glazba – orgulje“ na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković.  Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2012. godine te stekla akademski naziv magistra muzike. Od tada pastoralno djeluje u Župi sv. Jeronima u Zagrebu.

vlč. BRANIMIR BUDINSKI

Rođen je 14. ožujka 1984. u Zagrebu, od oca Vlade i majke Marije rođ. Lacić, kao mlađi od dvojice braće. Kršten je u župi sv. Marka Križevčanina (Selska cesta). Godine 1991. s obitelji je doselio u Retkovec, gdje je primio sakramente Prve sv. Pričesti i sv. Potvrde, te završio osnovnu školu. Od 1999. do 2003. godine pohađa Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju te boravi u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati. Godine 2003. upisuje studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i stupa u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Za đakona je zaređen 29. studenog 2008., a đakonski praktikum je obavljao u Župi sv. Terezije Avilske u Bjelovaru. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio ga je kardinal Josip Bozanić, 20. lipnja 2009. Mladu Misu je slavio u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu, u nedjelju, 28. lipnja 2009. Službu župnog vikara dvije godine je obavljao u Župi sv. Ivana ap. i ev., Zagreb-Utrina te u Župi Uskrsnuća Isusova, Zagreb-Zapruđe/Središće, zatim tri tjedna u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu, a potom dvije godine u svetištu i Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici. Od kolovoza 2013. djeluje kao upravitelj Župe Krista Kralja u Domaslovcu.

vlč. VLADIMIR KEREČENI

Rođen je u Zagrebu, 18. travnja 1987., od oca Tomislava i majke Ljiljane rođ. Merkaš, kao stariji od dvojice braće. Kršten je u Župi sv. Ane u Rudešu, a sakrament Prve sv. Pričesti primio u Župi Uznesenja BDM u Stenjevcu. U jesen 1996. godine, s obitelji dolazi u župu Retkovec, gdje je primio sakrament sv. Potvrde. Osnovnu školu pohađa u Dupcu, a potom upisuje Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju. Godine 2005. započinje studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i stupa u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Dvije godine kasnije upućen je na studij na Papinsko lateransko sveučilište u Rim. Zbog osobnih razloga vraća se u Zagreb i nastavlja studij teologije kao laik, i dalje aktivan u župnoj zajednici. U rujnu 2009. ponovno se vraća u bogosloviju. Za đakona je zaređen 3. prosinca 2011., a đakonski praktikum je obavljao u Župi bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio ga je kardinal Josip Bozanić, 16. lipnja 2012. Mladu Misu je slavio u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu, u nedjelju, 1. srpnja 2012. Službu župnog vikara dvije godine je obavljao u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, od kada (kolovoz 2014.) u istoj službi djeluje u Župi sv. Blaža u Zagrebu.

vlč. Dominik Glasnović

Rođen je 6. rujna 1990. u Zagrebu, od oca Mikelja i Milene r. Rogar, kao drugo od troje djece u obitelji. Odrastao je u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu. Sakrament svetog Krštenja primio je u Župi sv. Mihaela u Dubravi, a ostale sakramente kršćanske inicijacije u župi u Retkovcu. Nakon osnovne škole, maturirao je 2009. godine u Školi za medicinske sestre i tehničare u Zagrebu. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu je najprije studirao kao laik, a nakon druge godine studija stupio je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Dvije godine je bio član pontifikalne asistencije u zagrebačkoj katedrali. Za đakona je zaređen 25. listopada 2014., a đakonski praktikum je obavljao u svetištu i Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio ga je kardinal Josip Bozanić, 20. lipnja 2015. Mladu Misu je slavio dan kasnije, u nedjelju, 21. lipnja 2015., u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu. Službu župnog vikara obavlja u Župi BDM Žalosne u Zagrebu – Špansko.

vlč. MARTIN KRIZMANIĆ

Rođen je 26. listopada 1990. u Zagrebu, od oca Ivana i majke Ljiljane r. Krizmanić, kao najstarije od troje djece u obitelji. Od rođenja živi u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu gdje je primio sve sakramente kršćanske inicijacije. Pohađao je Osnovnu školu Retkovec te Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju kao vanjski učenik. Godine 2009. ušao je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište te upisao studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Godine 2011. nastavlja studij na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a stanuje u kolegiju Germanicum et Hungaricum. Diplomirao je u ljetu 2014. godine te se vratio u Hrvatsku. Za đakona je zaređen 25. listopada 2014., a đakonski praktikum je obavljao u Župi sv. Josipa u Zagrebu i kao katedralni đakon u Zagrebačkoj prvostolnici. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio ga je kardinal Josip Bozanić, 20. lipnja 2015. Mladu Misu je slavio u nedjelju, 28. lipnja 2015., u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu. Službu župnog vikara obavlja u dvije župe u zagrebačkom naselju Vrbani: u Župi Blagovijesti – Navještenja Gospodinova i u Župi Bogojavljenja – Sveta Tri Kralja.

vlč. ZLATKO KIDJEMET

Rođen je 11. kolovoza 1960. u župi Kamenica kraj Lepoglave. Kršten je u Župi Sv. Mihaela u zagrebačkoj Dubravi. Odrastao je u Župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu, gdje je pohađao vjeronauk i primio sakramente Prve svete Pričesti i sv. Potvrde. Nakon osnovne škole, ulazi u Dječačko sjemenište na Šalati. Po odsluženju vojnog roka, stupa u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu. Diplomirao je 1985. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Godinu dana provodi u bogosloviji u Eichstättu u SR Njemačkoj te postaje svećenički kandidat Nadbiskupije Bamberg. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1989. Mladu Misu je služio u župi Tschirn u Njemačkoj. Tri godine je bio župni vikar u Münchbergu i godinu dana u Ebermannstadtu. Kao župnik je pet godina djelovao u Altenkunstadtu, četrnaest godina u Marktschorgastu i Gefreesu, te u Ludwigschorgastu, Bad Bernecku i Himmelkronu. Od 2012. godine je župnik u Ebermannstadtu i Moggastu. Godine 2014. je proslavio srebrni jubilej svećeništva.

vlč. JOSIP BOŠNJAKOVIĆ

Rođen je 29. rujna 1978. u Vukovaru, od oca Josipa Tomislava i majke Marije rođ. Duvnjak, kao najmlađi od trojice sinova. Do 13. godine živio je u selu Bapska, na istoku Hrvatske, gdje je primio sve sakramente kršćanske inicijacije. U kolovozu 1991. kao prognanik s obitelji odlazi u Njemačku, a godinu dana kasnije dolazi u Retkovec gdje završava osnovnu školu. Nakon Nadbiskupske klasične gimnazije, kao laik studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Godine 1998. s obitelji se vraća u Bapsku, a godinu kasnije upisuje Teologiju u Đakovu te ulazi u Bogoslovno sjemenište. Diplomirao je u srpnju 2002., a u listopadu iste godine zaređen je za đakona. Za svećenika ga je zaredio đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, 29. lipnja 2003. Godinu dana je obnašao službu nadbiskupskog tajnika u Đakovu, a potom studirao psihologiju odgoja na Papinskom salezijanskom sveučilištu u Rimu. U lipnju 2012. na istom sveučilištu je obranio doktorsku disertaciju iz područja psihologije, a u siječnju 2013. je završio specijalizaciju iz kliničke psihologije. Od listopada 2012. predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, vanjski je suradnik na Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, stručni je voditelj Bračnih i obiteljskih savjetovališta za područje Đakovačko-osječke nadbiskupije. Od listopada 2013. predaje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.