Ženidba

Naslovnica > Ženidba

Ženidba je savez među krštenima koji je Krist Gospodin uzdigao na dostojanstvo sakramenta. Njime muška i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supružnika, te k rađanju i odgajanju potomstva.

Kako se prijaviti za sakrament ženidbe?

Želju za ženidbom zaručnici moraju javiti župnom uredu najranije godinu dana prije vjenčanja, a najkasnije 40 dana prije vjenčanja. Dolaskom u župni ured dogovorit će se onda termin ženidbe.

Koji su uobičajeni termini sakramenta ženidbe u našoj župi?

Za ženidbu zaručnici mogu izabrati bilo koju subotu (ili iznimno petak) u tjednu s terminom u 17.00 ili u 18.00 sati. Iznimka su jedino oni dani kad bi ženidba bila spriječena zbog nekog većeg župnog blagdana ili zbog drugih događaja u župi (primjerice održavanje prve pričesti ili svete potvrde).

Koji su sve dokumenti potrebni za sklapanje sakramenta ženidbe?

Za sklapanje sakramenta ženidbe, najkasnije 30 dana prije vjenčanja, zaručnici župnom uredu trebaju dostaviti sljedeće dokumente:

  • Krsni i slobodni list (ne smije biti stariji od 6 mjeseci) – krsni list mora donijeti onaj/ona koji/koja nije kršten/krštena u našoj župi. Krsni list podiže se u župi krštenja. 
  • 2 primjerka potvrde o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (ove potvrde podižu se u matičnom uredu i ne smiju biti starije od 3 mjeseca). 
  • Potvrdu o završenom zaručničkom tečaju. 

 

Ostali dokumenti koji su potrebni u određenim slučajevima:

  • Dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe (potrebno je samo ako niti jedan od zaručnika ne stanuje na području naše župe). Dopuštenje izdaje župnik župe u kojoj zaručnici stanuju. 
  • Ako je brak već sklopljen u građanskom obliku, potrebno je dostaviti presliku civilnog vjenčanog lista

 

Za dodatne dokumente (ako budu potrebni) uputu će te dobiti u župnom uredu. 

Nakon što su župnom uredu dostavljeni svi potrebni dokumenti, zaručnici u župnom uredu moraju napraviti postupak za ženidbu (najkasnije 30 dana prije vjenčanja).

 

Ostale informacije
Kićenje crkve:

Mladenci sami dogovaraju kićenje crkve s cvjećarnicom po svom izboru. Kićenje crkve obično uključuje postavljanje aranžmana ispred oltara i vezanje mašni ili nekih drugih elemenata po klupama duž sredine crkve. Oko dolaska cvjećara u crkvu potrebno je pravovremeno nazvati župni ured i potvrditi termin dolaska.

Sviranje i pjevanje:

Mladenci sami dogovaraju sviranje/pjevanje na vjenčanju. Ukoliko želite angažirati svirače i pjevače iz naše župe, molimo vas da kontaktirate voditeljicu zbora mladih – Martinu Kos (kontakt broj: 098/9339-905). U dogovoru sa župnikom, mogu doći i neki drugi svirači/pjevači po želji mladenaca. U obredu se mogu izvoditi samo liturgijske skladbe.

Bacanje konfeta, riže, papirića, paljenje baklji i drugo:

Gore navedene radnje po završetku obreda vjenčanja nisu dozvoljene, zbog ekoloških razloga i očuvanja urednosti prostora. Dopušteno je bacanje latica od cvijeća, a u tom slučaju potrebno je zadužiti nekoga tko će te iste latice i očistiti nakon odlaska mladenaca ili ostaviti 100 kn, kako bismo zadužili nekoga da ih očisti.

Druge napomene:
  • Prije pristupanja sakramentu ženidbe potrebno je pristupiti sakramentu svete ispovijedi.
  • Na umu treba imati da je crkva sveti prostor i da se u skladu s time u njoj treba i ponašati, kao i dolično odijevati
  • Na obred sklapanja ženidbe ne bi trebalo kasniti. Stoga je najbolje doći desetak minuta prije početka obreda.