Prijatelji Maloga Isusa

Home > Prijatelji maloga Isusa

Prijatelji maloga Isusa

„Imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjem srce materinje, prema sebi srce sudačko.“ (sl. Božji Josip Stadler)

„Prijatelji Maloga Isusa“ su vjerničko laičko društvo koje u župi sv. Pavla Apostola u Retkovcu djeluje više od dvadesetak godina pod vodstvom sestara Služavki Maloga Isusa. U župi su aktivni članovi uključeni u sva događanja na razini župe te bliži suradnici sestara u raznim aktivnostima. PMI-a se nadahnjuju na karizmi Družbe sestara kojoj je centar duhovnosti Otajstvo Isusova rođenja i djetinjstva. 

Osim apostolata molitve, djeluju i karitativno u raznim humanitarnim akcijama za potrebe najmanje braće. Na molitvene susrete okupljaju se svakog 8.-og u mjesecu i svakog 25.-og. Blagdan PMI-a je Blagovijest (25.3.) kada započinju Veliku devetnicu Božiću u koju redovito uključuju sve potrebe župe, Crkve i svijeta kao i osobne potrebe i molitvene nakane. 

U karitativnom radu osobito se nadahnjuju na djelu sluge Božjeg Josipa Stadlera koji je utemeljitelj Družbe sestara Služavki maloga Isusa. Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup zbog svoje neumorne ljubavi i zauzetosti za sirotinju i ljude na „rubu“ prozvan je „ocem sirotinje“ i u tijeku je proces za njegovu beatifikaciju. 

PMI-a angažiranijim vjerničkim životom žele tiho i ustrajno moliti za potrebe svijeta i Crkve te u svakom čovjeku otkrivati „lice“ Djeteta Isusa. Redovito organiziraju humanitarne akcije za Božić, Uskrs, župni blagdan: sv. Pavla Apostola, Misijsku nedjelju. Rado surađuju na raznim župnim projektima kao aktivni članovi brojnih aktivnosti i kao animatori. U zajednici PMI-a u Retkovcu postoje tri animatorice: Mira Habajec, Nina Martinović i Mira Gabelica. Duhovni pratitelj i koordinator ove zajednice, posljednje dvije godine je s. Viktorija Predragović. 

PMI-a imaju svoj redoviti godišnji susret na razini Društva (na kojem se okupljaju svi prijatelji iz župa gdje sestre djeluju); također imaju redovite duhovne obnove na razini Društva kao i formaciju animatora. Društvo PMI-a u Retkovcu momentalno broji tridesetak aktivnih članova. O Božiću i Uskrsu redovito posjećujemo naše bolesne i nemoćne članove koji su s nama sjedinjeni u molitvi te trajno prinose dar trpljenja i žrtve koju donosi bolest, starost i nemoć.

 

Dao nam Gospodin svima ustrajnu i nenametljivu ljubav u služenju bližnjima te pouzdanje u providnost našeg Oca nebeskog! Jer kako reče sl. B. J. Stadler: „Bog je davao, daje, i davat će“!

Galerija