Bolesničko pomazanje

Naslovnica > Bolesničko pomazanje

Svetim pomazanjem bolesnika i molitvom svećenika cijela Crkva preporučuje bolesne trpećem i proslavljenom Gospodinu, da im olakša boli i da ih spasi, štoviše potiče ih da se slobodno sjedine s Kristovom mukom i smrću i tako doprinesu dobru Božjega naroda.

Kada zvati svećenika za sakrament bolesničkog pomazanja?

Sakrament bolesničkog pomazanja nije sakrament umirućih nego se udjeljuje na početku teške bolesti za ozdravljenje osobe, a ne kao ispraćaj u drugi svijet. Stoga molimo obitelji da ne čekaju posljednji trenutak da pozovu svećenika, jer često to bude prekasno. Neka to učine čim saznaju za tešku bolest.

Obilazak bolesnika

Uoči Božića i Uskrsa svećenici redovito obilaze bolesnike i starije ljude koji nisu sposobni sami doći u crkvu, kako bi ih ispovjedili i udijelili bolesničko pomazanje. Stoga je potrebno na početku adventa ili korizme prijaviti svog bolesnog ukućana.

Podjela bolesničkog pomazanja o blagdanu Majke Božje Lurdske

Na Dan bolesnika, na blagdan Majke Božje Lurdske, po običaju će se u crkvi nakon mise dijeliti bolesničko pomazanje onima koji su u potrebi. Tom prilikom neka pristupaju samo oni koji su u stvarnoj potrebi tj. teško bolesni ili su već zašli u visoku starost, kako se sakrament ne bi omalovažavao bespotrebnim podjeljivanjem.

U hitnim slučajevima gdje je osoba naglo oboljela, ili joj se pogoršalo stanje, te joj je potrebno bolesničko pomazanje i ispovijed, javite se u župni ured ili nakon bilo koje svete mise.