Veliki ministranti

Home > VELIKI MINISTRANTI

Ministranti

Zajednica ministranata djeluje od prvog dana uspostave Župe sv. Pavla apostola u Retkovcu. U župi je prvih godina bilo 15ak ministranata osnovnoškolske dobi. Svih kasnijih godina njihov se broj uglavnom kretao između 20 i 30. Danas je u ministrantsku zajednicu uključeno više od 40 dječaka i mladića, od čega velike ministrante čini 20ak mladića.

Veliki ministranti, kako ih rado volimo zvati, su skupina koja se svakoga četvrtka u 20.00 sati sastaje na susretima ministranata, gdje se uz praktične stvari vezane uz službu uz oltar, naglasak stavlja i na izgradnju zajedništva i druženje. U velike ministrante uključeni su mladići stariji od 14 godina.

Uz sudjelovanje i asistiranje u svetim misama, križnome putu, euharistijskim klanjanjima i raznim liturgijskim slavljima, ministranti svake godine odlaze na poneki župni izlet. Tako smo 2021. godine posjetili NP Plitvička jezera i NP Risnjak.

Svaka nedjelja za ministrante je poseban dan, posebno zbog župne svečane svete mise koja se redovito slavi uz svečani ulazak i kađenje. Nerijetko biskupi i svećenici ostanu iznenađeni uvježbanošću ministranata za posluživanje kod pontifikalnih misa te su im stoga i dali nadimak „Retkovečka asistencija“ po uzoru na pontifikalnu asistenciju zagrebačkih nadbiskupa.

Što najčešće krivo mislim dok si razmišljam trebam li ili ne trebam postati ministrant?

 

  1. Ti će dečki postati svećenici!
    Neće brate. Dobro, možda neki i hoće, ali ako ministriraš ne znači da ćeš postati svećenik niti će to itko misliti! Dakle, onaj koji ministrira ne mora postati svećenikom!
  1. Ja to neću znati. Napravit ću nešto krivo!
    Pa šta onda. Tako se uči. I svećenik pogriješi u misi, da ne bi ministrant. I ovi koji su tu su naučili!
  1. Svi će me na misi gledati!
    Pa šta. Možda te tako uoči i koja cura pa ti skoče šanse za ženidbu. A možda te gledaju samo zato što su ljubomorni jer uvijek imaš mjesto za sjesti tijekom svete mise.

Dakle, nemoj tražiti izgovore nego probaj! Nemaš što izgubiti! Plus, na susretima barem nikad nećeš ostati gladan!

0 +
Ministranata
Novosti

Sve novosti vezane uz ministrantske susrete, izlete, probe i ostalo možete pronaći ovdje.

SVJEDOČANSTVA

Što o ministriranju kažu ministranti?

postani ministrant

Želiš postati jedan od nas?

Popuni formu i pridruži nam se