Sprovod

Naslovnica > Sprovod

»Sahranjujući svoje sinove i kćeri Crkva puna vjere slavi Kristovo vazmeno otajstvo sa željom da oni koji su krštenjem postali sutjelesnici Krista umrloga i uskrsloga, s njime po smrti prijeđu u život, i to tako da u duši budu očišćeni te sa svetima i izabranima budu na nebo uzeti, a u tijelu da čekaju blaženu nadu – dolazak Kristov i uskrsnuće od mrtvih. Stoga Crkva za preminule prikazuje euharistijsku žrtvu Kristova vazma te uz­diže molitve za njihov pokoj da bi, uslijed uzajamna zajedništva svih Kristovih udova, ono što jednima pribavlja duhovnu korist, drugima donosilo utjehu nade«. »Crkva koja je, kao mati, sakramentalno nosila u svome krilu kršćane za njihova zemaljskog hodočašća, prati ih i na kraju puta, da ih preda ‘u Očeve ruke’. U Kristu, ona prikazuje Ocu djecu njegove milosti, a u nadi izručuje zemlji sjeme njihova tijela, koje će uskrsnuti u slavi. Prema tome, osnovni smisao kršćanskog sprovoda jest ispovijedanje vjere kršćanske zajednice u uskrsnuće tijela.

Prijava smrtnog slučaja i organiziranje kršćanskog pogreba

Sprovod najprije mora biti dogovoren u Pogrebnom poduzeću koje određuje datum i vrijeme sprovoda.

Obitelj pokojnika se nakon dobivanja tih informacija treba javiti u župni ured na čijem području su pokojnik ili pokojnica stanovali do trenutka smrti. 

Izuzetak su domovi za stare i nemoćne: bez obzira na vrijeme provedeno u domu, pokojnika pokapa župnik iz njegove župe prebivališta. Obitelj pokojnika neka se javi župniku te župe.

Podaci koje je potrebno prijaviti u župni ured radi upisa u Maticu umrlih:
Sprovodna sveta misa i sve ostale informacije vezane uz sprovod dogovaraju se u župnom uredu.