Caritas

Naslovna > Caritas

Caritas

Caritas župe sv. Pavla apostola u Retkovcu ima svoju dugu povijest kao i župa. Odmah poslije osnivanja župe 1965. god. župnik  Željko Jurak, pun žara za spas duša svojih župljana dozvolio je osnivanje Marijine Legije 1969 godine. Njezini su se članovi svesrdno zauzimali za duhovne i tjelesne potrebe župljana. Posjećivali su obitelji, poticali ih na prakticiranje vjerskog života, a istodobno zapažali njihove materijalne potrebe. Uz pomoć Hrvatskog Caritasa pružali su pomoć onima kojima je bila potrebna.

Za vrijeme agresije na Hrvatsku potrebe su se udvostručile. Prognanici iz okupirane Hrvatske i Bosne i Hercegovine pristizali su i u našu župu. Župljani su u to vrijeme pokazali izuzetnu osjetljivost za brata u nevolji. Otvorili su vrata svojih kuća, a nadasve srca. Počeli su organizirano dijeliti pomoć koja je stizala i iz domovine i inozemstva. Radili  su danonoćno s puno ljubavi i odricanja bez ikakve naknade.

Za potrebe najslabijih u župi se organizirao Župni caritas i danas djeluje u sklopu Zagrebačkog Caritasa. Broji dvadesetak članova obaju spolova i raznih profesija. Posjećujemo potrebite te nastojimo pobliže sagledati njihovo stvarno stanje, duhovno i materijalno.

Naši korisnici su, poput onih kojima služe sestre Bl. Majke Terezije, “društveno nekorisni”, ali i mi u njima nastojimo vidjeti “patničko lice našega Gospodina” (Majka Terezija). Svjesni smo da su oni blago naše župne zajednice jer svojim patnjama nadopunjuju ono što nedostaje Kristovim patnjama za njegovo Tijelo – Crkvu. S nama slabima On se poslužuje i želi da mu budemo produžena ruka za pomoć nevoljnima našega vremena.

Želiš donirati u Caritas?

Ukoliko želite donirati hranu, higijenske i kućne potrepštine, ili novčani prilog za potrebe našeg župnog Caritasa, obratite nam se!

Novosti

Sve vijesti vezane uz akcije našeg župnog Caritasa, prodajne izložbe i ostale informacije, možete pronaći ovdje.