Održan oratorij za osnovnoškolsku djecu

U subotu 28. listopada 2023. u osnovnoj školi Retkovec održao se oratorij za osnovnoškolsku djecu na temu: „Prva, druga i treća Božja zapovijed“.

Ovaj oratorij prvi je u ovoj pastoralnoj godini, a ujedno i prvi u sklopu ciklusa oratorija o 10 Božjih zapovijedi. Na oratoriju je sudjelovalo oko 60 djece podijeljenih u šest grupa koje su nosile imena prema bojama jesenskog lišća: smeđa, zelena, žuta, narančasta, crvena i ljubičasta. Nakon okupljanja u školi i uvodne molitve slijedilo je predstavljanje ciklusa oratorija kroz skeč o sklapanju saveza na Sinaju (Izl 19-34).

Nakon kratkog razgovora o skeču uslijedio je grupni rad na kojem su sudionici razgovarali o prve tri Božje zapovijedi. Razgovarali su o tome tko im je najbitniji u životu, imaju li idole i slušaju li ih, koliko vremena ulažu i na koji se način druže s Bogom, kako se osjećaju kada im netko nešto zapovijeda i slično. Zaključili su da Božje zapovijedi nisu kočnica slobode nego uputa iz ljubavi za život u ljubavi.

Zatim je slijedio kreativni rad, a budući da se nalazimo u jeseni djeca su u boji svoje grupe izrađivala listove na koja su pisala što Bog za njih radi u životu i gdje Ga sve prepoznaju. Na koncu kreativnog rada sve su grupe zalijepile svoje listove na zajedničko stablo. Nakon kreativnog rada uslijedila je okrjepa te plesovi.

Kroz 6 igara djeca su zabavljajući se utvrdila svoje znanje o Božjim zapovijedima. Igre su bile natjecateljskog karaktera što je djecu još više zabavilo i zainteresiralo.

Po završetku igara, djeca su se zajedno sa svojim animatorima uputila prema crkvi sv. Pavla gdje su proslavili svetu misu kao vrhunac cijeloga oratorija. Nakon svete mise proglašena je pobjednička grupa (smeđi) kojoj je uručena nagrada dok su svi ostali dobili utješnu nagradu. Susret je radosno završen u iščekivanju idućeg oratorija u studenome.