Retkovečko Dječje Ljeto 2023.

Od 28.6. do 2.7.2023. u našoj župi održano je treće po redu Dječje Ljeto. Uz 30-ak župnih animatora u programu je sudjelovalo oko 120 djece. Ovogodišnja tema bila je Vjera i…, vođena geslom „Vjerujem, Gospodine“ (Iv 9, 38), a sve je pratila autorska himna pod nazivom „Vjera ne luta“. Tema je obrađivana kroz pet dana: prvi dan je bio uvod u vjeru samu – što ona jest i čemu služi. Nakon okupljanja i plesa za početak, katehezu je održao naš kapelan, vlč. Filip. Nakon kateheze uslijedila je podjela sudionika u 6 grupa, ovoga puta nazvanih po bojama: Narančasti, Zeleni, Plavi, Ljubičasti, Rozi i Crveni. Grupe su bile složene od 20-ak članova uz 3 animatora kao voditelja. Edukativni dio programa proveden je kroz pisanje vlastite priče o vjeri. Za kreativan zadatak grupe su radile križ od puzzli na koje su morali nacrtati što za njih predstavlja vjera. Nakon rada u grupi uslijedila je pauza, zatim ples i igre.

Prvi dan je, kao i svaki, završio Svetom Misom koju je predvodio kapelan, a pjesmom uljepšao dječji zbor Paulus pod organizacijom animatorica Ane i Marije. Drugi dan govorilo se o vjeri i obavezama. Animatori su na početku programa priredili skeč – pogađalicu teme dana u obliku sudnice pod nazivom „Mali detektivi“. U edukativnom dijelu programa u grupama je obrađivan životopis bl. Carla Acutisa, a na temelju njegovih razmišljanja i anegdota razgovaralo se o obavezama, njihovoj važnosti i odnosu prema njima. Kao kreativni zadatak grupa je morala izraditi svoj planer dužnosti – podijeliti među djecom uloge važne za grupu i njezin rast, sve to na originalan način prikazati na plakatu te kasnije predstaviti drugim grupama i žiriju. Igre toga dana igrale su grupe u parovima te su sve bile natjecateljskog karaktera.

Treći dan na red je došao i vodeni dan, a obrađena je tema vjera i kultura. Animatori su temu djeci predstavili na principu dražbe. U edukativnom dijelu dana prolazilo se 7 važnih pitanja i smjernica za odnos s kulturom i medijima. Poruka tog dijela bila je da je važno pratiti što to gledamo i slušamo, kako smo i zašto došli do toga, tko su naši uzori te gdje nas ta pjesma/film/serija vodi. Pitanja su bila postavljena po uzoru na sv. Ignacija, a djeci predstavljena na zabavan način kroz razne primjere. Kao kreativni zadatak sve grupe su morale na istu melodiju napisati tekst za pjesmu svoje grupe. Igre su ovoga puta bile pojedinačne – npr. „Moja sapunica je veća od tvoje“, „Mokri poligon“, „Zalij animatora“, „Rasporedi kulturu“ i još mnoge druge.  Četvrti dan govorilo se o vjeri i odnosima. Program toga dana zbog vremenskih uvjeta započeo je igrama „Pogodi igrača“ i „Skakanje u vrećama“. Nakon igara po programu je uslijedio kreativni zadatak – izrada velike grupne krunice. Uz bojanje i pletenje, grupa je svaku deseticu morala posvetiti za nešto. Nadalje je kapelan djeci održao katehezu o vjeri i odnosima nakon koje je uslijedio brzi kviz sa pitanjima iz kateheze. Zbog kiše su se grupe družile u župnoj kući, podijeljene u 2 grupe po 3 ekipe gdje su imali zadatak upoznavati se i jačati odnose među sobom. Zaključak četvrtog dana glasi „Ljubeći Boga ljubim bližnje, ljubeći bližnje ljubim Boga, a ljubeći oboje ljubim sebe“.

Zadnji, peti dan, radilo se o vjeri i sportu. Dan je započeo „Podcastom“ u kojem su animatori Monika i Dominik djeci ispričali svoje iskustvo profesionalnog bavljenja tenisom i nogometom. Pričali su o tome kako je u tom razdoblju izgledao njihov život, u kakvom su odnosu bili s vjerom i bližnjima, kakve su poteškoće i blagoslove zadobili te kako ih je to dovelo na put na kojem su danas. Nakon kratkog razgovora djeca su im postavljala pitanja i tražila ih savjete, a razgovor o dojmovima se dalje nastavio u grupama kada su obrađeni i spomenuti nepoznati sportovi (npr. peglanje u zraku, nogotenis, ronjenje u blatu, itd…). Kao kreativni zadatak dana grupe su morale dizajnirati svoj dres, te je uz to održana i modna revija gdje su svoje dresove trebali predstaviti i pojasniti značenja simbola koje su koristili. Igre toga dana grupe su igrale sve zajedno, a do izražaja je dolazio ispravan natjecateljski karakter.

Ono što je toga dana važno naučeno jest da sport ne smije postati svrha samome sebi te da mora, jednako kao i nama samima, biti u službi Boga i bližnjih. Svih 5 dana bilo je prožeto navijanjem, pjesmom, bansevima i smijehom, a na kraju petog dana za roditelje je pripremljena i izložba svega što su njihova djeca u prijašnjih 5 dana radila. Proglašenje pobjednika prošlo je u veselom tonu, a pobjednička grupa Dječjeg Ljeta 2023. bila je grupa Narančasti.

Ostatak fotografija možete pronaći na linku: https://photos.app.goo.gl/ABjEAij4UmdGzFVW6