Proslavljen blagdan Uskrsnuća Gospodinova

Jučer smo proslavili najveći i najvažniji blagdan, Uskrs. Tijekom dana održano je šest misa: u 6.00, 7.30, 8.30 (u Čulincu), 9.30, 11.00 i 19.00 sati. Nakon svih jutarnjih misa blagoslovilo se jelo koje su naši župljani donijeli.

Središnju svetu misu u 11.00 sati predvodio je naš župnik, vlč. Vinko Tomić. U svojoj propovijedi istaknuo je:

Draga braćo i sestre, danas slavimo blagdan Uskrsa, slavimo ljubav koja se nije bojala smrti, slavimo ljubav koja je jača od svakog zla, slavimo ljubav koja odolijeva svemu. Sve će proći, a ljubav će doći, ljubav nikad neće proći. Ljubav je Isus Krist, koji nas danas obasjava i ljubi svojim uskrsnim svjetlom koje raskrčuje svu tamu ovoga svijeta. Vjera kršćana, govori sveti Augustin, jest uskrsnuće Kristovo. Sveto Pismo kaže, kako ispovijedamo i ponavljamo svake nedjelje, ispovijest vjere u Kristovo uskrsnuće, koje predstavlja središte kršćanstva. Kristovo uskrsnuće se uprisutnjuje u svakoj misli žrtvi, euharistiji. „Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.“, govori Isus. U euharistiji ili svakoj misi Isus ispunja to svoje obećanje da će biti s nama sve do svršetka svijeta. Po svetoj misi Bog nas nastavlja spašavati ljubeći nas. „Ja sam kruh živi koji je s Neba sišao, tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati, tijelo je moje za život svijeta.”

Razmišljajući o otajstvu Uskrsa, vlč. Tomić poziva na razmišljanje:

Danas želim s vama kratko promišljati o Uskrsu, središtu kršćanskog otajstva. Sve, naime, polazi od toga, polazi od onoga da je Krist, koji je ustao od mrtvih temelj naše vjere. Proslava Kristove smrti i uskrsnuća nije puko sjećanje na taj događaj, već je aktualizacija uskrsnuća o našem životu i življenju. Krist je naš život. Naime, vjera u uskrslog Krista preobražava, mijenja naš život uvodeći u nama stalno uskrsnuće, kao što je pisao sveti Pavao prvim kršćanima, vjernicima: „Da, nekoć bijaste tama, a sada ste svjetlost u Gospodinu: kao djeca svjetlosti hodite – plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina.“ Kako možemo postići da Uskrs postane naš život? Kako cio naš unutarnji i vanjski život može poprimiti uskrsni oblik? Da bismo odgovorili na ta pitanja, moramo poći od izvornog shvaćanja Isusovog uskrsnuća. Taj događaj nije jednostavno povratak u naš prethodni život.

Ovim putem želimo još jednom zahvaliti svima koji su sudjelovali i uveličali ovo Vazmeno Trodnevlje, kao i sam Uskrs. Zahvaljujemo našim zborovima, mješovitom župnom zboru na čelu s voditeljem zbora maestrom Josipom, zboru mladih Damask na čelu s voditeljicom Martinom, te dječjem zboru Paulus na čelu sa s. Viktorijom. Hvala i našim ministrantima i čitačima koji su svojom asistencijom uveličali ove vazmene dane. Zahvaljujemo i svim ženama koje su zajedno sa s. Viktorijom uredile crkvu, te muškarcima koji su pomogli oko pripreme groba. I svakako veliko hvala svima koji su na bilo koji način uzveličali ovo slavlje.

Neka sve vas prati blagoslov uskrslog Krista!