Proslavljeno Vazmeno bdijenje

U 20.00 sati na Veliku subotu u našoj župi održano je Vazmeno bdijenje. Obred je predvodio župnik vlč. Vinko Tomić uz koncelebraciju kapelana vlč. Filipa Šešeka i asistenciju mnoštva ministranata. Bdijenje je pjesmom animirao župni mješoviti zbor pod vodstvom Josipa Degl’Ivellia, uz pratnju orguljaša Nikole Cerovečkog.

Obred je započeo blagoslovom ognja ispred crkve, nakon čega je blagoslovljena i upaljena uskrsna svijeća. Vazmeni hvalospjev otpjevao je kapelan vlč. Šešek.

Uslijedila je služba riječi koja se sastojala od četiri čitanja Starog zavjeta: Post 1, 1-2, 2; Post 22, 1-18; Izl 14, 15 -15, 1a; Iz 54, 5-14., te Rim 6, 3-11 iz Novog zavjeta. Otpjevani su psalmi 104, 16, Izl 15, 1-2. 3-4. 5-6. 17-18 i psalam 51, te je čitano Evanđelje Mt 28, 1-10.

Vlč. Tomić je zatim, u početku propovijedi, naglasio:

Bog uzdiže čovjeka koji pada, te šalje svoga Sina da čovjeka spasi, da ga pridigne i oslobodi grijeha. Vazmenim bdijenjem i obredima u ovoj svetoj noći ulazimo u samo središte liturgijske godine, u središte i ishodište cjelokupnoga vjerničkog života. No iznad svega, ulazimo u samo središte Božje ljubavi.“

U nastavku propovijedi je župnik ohrabrio vjernike riječima:

„U Božjem srcu sviće zora uskrsnuća! Ne bojmo se, braćo i sestre, već s pouzdanjem uđimo u Božje srce u kojem je za nas položena neizreciva nada života. Vratimo se sa svojih bespuća i požurimo se Ocu koji nas čeka s istim žarom srca s kojim je čekao svoga Sina da uskrsne od mrtvih. Bacimo se, braćo i sestre, u zagrljaj Onome, koji kao roditelji plamti, čekajući povratak svoga djeteta iz propasti.“

Nakon župnikove homilije uslijedila je krsna služba i blagoslov vode uz pjevane litanije, a zatim i obnova krsnih obećanja. Obred se nakon toga nastavio euharistijskom službom, a završio blagoslovom jela.


Kompletnu galeriju fotografija s Vazmenog bdijenja možete pogledati u nastavku.