Održani obredi Velikog petka

Jučer smo proslavili Veliki petak, dan muke Gospodnje. U 15.00 sati održan je križni put u kojem smo još jednom prošli i razmatrali Isusovu muku i smrt.

U 18.00 sati započeli su obredi Velikoga petka. Obred je započeo prostracijom, potom je uslijedila služba riječi u kojoj se čitala Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu.

Naš župni vikar vlč. Filip Šešek u homiliji je istaknuo:

Na križu Gospodin očituje svoje potpuno predanje Ocu i nama. Predanje za zajedništvo od kojeg smo se udaljili. Udaljili smo se od njega svojim načinom života, pa konkretno, nažalost i danas, znamo govoriti Bogu ne. Odnosno kada učinimo grijeh. Isus mi sada pokazuje posljedicu mojih izbora, to je posljedica onih svih silnih trenutaka u životu kada Bogu kazujem ne. Odnosno kada učinim grijeh. Ovo su posljedice! Posljedice grijeha započele su za Isusa već u Maslinskoj gori, kada je primio posljedice grijeha na sebe i kada je osjetio na sebi grijeh, što znači kada netko Bogu kaže ne. Kada Ga ne želi u svome životu i kada Ga ne želi u svojem zajedništvu. Zato se krvavim znojem znojio. Da, to znači, nositi teret na sebi, biti mučen, biti ismijan, itd. To nam želi pokazati. O tome nas sve želi osvijestiti, da bismo znali onda, zaista od čega onda, konkretno i započeti ispočetka.

Veliki petak nije nešto što treba proći, što se treba odraditi, nije samo nešto što traje dugo, jao nama, ako samo tako gledamo. Nego je Veliki petak nešto što moramo proći zajedno s Gospodinom, što opet moramo proživjeti s Njima, o čemu se opet treba poučiti, da ovo nije bilo za nekoga tamo daleko, nego da je ovo bilo, zaista, za mene. Ako sebe tu pronađem i ako danas isto vidim ili si ponovo posvijestim u mojim mislima, da je ovo Gospodin učinio za mene, konkretno za mene i da ću se onda nastojati poslije u životu truditi. Onda je to jedan korak, zaista, koji je potreban u svetkovini Uskrsa. Jer ovo je nešto što moramo proživjeti, ovo je nešto što je konkretno uvijek prisutno u našim životima, križ. Križ je sastavnica naše životne borbe, našeg životnog puta. Kako nositi križ, treba dobro znati, ali nam je Gospodin zato ostavio jedan dobar primjer.

Nakon sveopće pjevane molitve, uslijedilo je otkrivanje križa i poklon naroda križu.

Iz homilije vlč. Filipa: „I zato, evo, konkretno danas, na Veliki petak, u obredu Velikog petka, mi ljubimo i iskazujemo počast križu. Između slušanja Božje Riječi, između homilije i između pričesti. Između ta dva stola. Štovanje križa, ljubljenje križa, to dvoje spaja. To svjedoči da je to dvoje nerazrješivo sada, gdje su riječi povezane s jednim konkretnim činom koji je Gospodin prema nama iskazao.

Obred smo upotpunili Svetom Pričešću, nakon koje je uslijedilo otvaranje Kristova groba, kratka zajednička molitva, te odlazak u tišini.

Kroz obrede i muku pjesmom nas je vodio naš mješoviti župni zbor.


U nastavku možete pogledati kompletnu galeriju fotografija s obreda Velikog petka.