Proslavljen Veliki četvrtak: Misa večere Gospodnje

Svečano smo proslavili u našoj župi Veliki četvrtak, Misu večere Gospodnje u 19.00 sati. Euharistijsko slavlje predvodio je naš župnik vlč. Vinko Tomić, a pjesmom ga je animirao mješoviti župni zbor.

Vlč. Tomić je u svojoj homiliji istaknuo važnost i simboliku Kristove posljednje večere:

Čuli smo, braćo i sestre, u drugom čitanju: Isus uzima kruh i govori da je to njegovo tijelo za nas, za času vina je rekao da je to njegova krv, krv novoga Saveza. Evanđelist Luka još jasnije navodi kako je Isus rekao da se njegovo tijelo za nas predaje i da se njegova krv za nas prolijeva. Isus je, dakle, ono pravo janje koje umjesto nas pogiba. On je onaj koji grijehe naše ponese na drvo križa, On je onaj čijom se modricom izliječismo, On je onaj Jaganjac koji odnosi grijehe svijeta. To je braćo i sestre, naš Gospodin, Isus Krist koji sama sebe predaje za nas, predaje se iz ljubavi. On, koji je vjerno služio svome Ocu, postaje sluga sviju nas i zorno nam pokazuje koji je smisao njegove muke i smrti. To je ona beskrajna i vječna ljubav po kojoj nas je Bog stvorio. Takvom tom istom ljubavlju Sin Božji utjelovljeni, naš Gospodin Isus Krist, sebe za nas predaje.”

U nastavku svoje propovijedi, vlč. Tomić dotaknuo se Isusove geste pranja nogu svojim učenicima, reakvši:

Da bi nam pokazao da je među nas došao kao Spasitelj i kao sluga, a ne kao sudac, on učenicima pere noge. (…) Ako dakle ja, Gospodin i učitelj, vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Prije svoje smrti, Isus je svojim uečnicima hito reći ono što je najvažnije i najtemeljitije – da se međusobno ljube, da služe jedni drugima, da se ne nadmeću jedan nad drugima, da svojim životom budu očiti i djelotvoran znak Božje beskrajne ljubavi. Zato im kaže: “Po ovom ćete svi znati da ste moji učenici, ako budete jedni druge ljubili.”

Kako je župnik istaknuo u svojoj propovijedi o obredu pranja nogu, tako je i upriličen sam obred pranja nogu i u našoj župi. Zbor apostola bio je sastavljen od dvanaest mladića iz naše župne zajednice – ministranti i članovi zbora mladih Damask.

Po završteku misnog slavlja, preneseno je Sveto Otajstvo u pokrajnje svetohranište i župna zajednica ostala je u tišini nekoliko trenutaka. Misa večere Gospodnje zaključena je raspremanjem oltarnog prostora.

Nakon mise, okupljena župna zajednica ostala je u molitvi koju su predvodili članovi zajednice Milosrdnog Isusa. Od 22.00 do 23.00 sata održana je Getsemanska ura u kojoj se razmatralo otajstvo Kristove muke. Naši mladi iz župe su pjesmom i prigodnim tekstom razmatrali Kristove trenutke, te se od 23.00 sata nastavilo cjelonoćno klanjanje pred Presvetim, koje je zaključeno u 07.00 sati, na Veliki petak.

U nastavku možete pogledati kompletnu galeriju fotografija s Velikog četvrtka.