Proslavljen blagdan Gospe Lurdske u Čulincu – Zagreb

Ove subote, 11.02.2023., obilježili smo blagdan Gospe Ludrske, dan naše kapele u Čulincu. Svetu misu u 18 sati predvodio je p. Dario Grbac, lazarist.

U svojoj je propovijedi istaknuo: „Draga braćo i sestre, danas na blagdan Gospe Lurdske je i Svjetski dan bolesnika, kada se posebno sjećamo one braće i sestara među nama i u svijetu koji trpe od najrazličitih bolesti. Svaki bolesnik razmišlja nad svojom situacijom i postavlja si pitanje: Hoću li ikada ozdraviti? Zašto se to baš meni moralo dogoditi? Zašto me Bog kuša? Zašto uopće dopušta da trpim? Čovjek želi naći odgovore i rješenja i uz pomoć znanosti i tehnike i to odmah, no onaj koji vjeruje, kršćanin, trudi se razumjeti kušnju, bolest ili nesreću vjerom.“ „Isusova muka i križ, često pobuđuju strah u nama, izgledaju kao nijekanje života, a ustvari je suprotno. Križ je Božji dar čovjeku, najveći znak njegove silne ljubavi svakome od nas pa i onda kada vrijeđamo, preziremo i odbacujemo.“

Spomenuo se i riječi Majke Terezije koja se brinula o ostavljenima, bolesnima i odbačenima: „Govorila je Majka Terezija kako je najveća čovjekova patnja, ne ona materijalna za kruhom, već za srcem koje prihvaća. Najviše trpi onaj koji nije prihvaćen, kojeg se ne uzima za ozbiljno, koji nikomu ništa ne znači, koji je usamljen, izoliran. Mnogi danas umiru bez Boga, jer im nitko ne omogući doticaj Božje ljubavi.“

I zaključio je: „Predragi, Gospa nas svojim ukazanjima u Lurdu poziva da molimo za obraćenje grešnika. Neće se ništa dogoditi samo od sebe! Potrebne su naše molitve i žrtve da bi nekome od Duha Svetoga došlo prosvjetljenje, te odluči ostaviti se grijeha, te najveće bolesti i vratiti se Isusu. Silno Gospodin čezne za svakom dušom i njegova je najveća bol na križu bila ta spoznaja da neće svi prihvatiti njegovo trpljenje, tako strašnu muku, za svoje spasenje.”

Nakon propovijedi svećenici su potrebitima podijelili sakrament bolesničkog pomazanja. Po završetku sv. mise, narod se sa svećenicima okupio kod kipa Gospe Lurdske i zajedno se pomolio. Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao zbor Gospe Lurdske. Nakon mise ispred kapele bilo je druženje uz okrjepu.