Održano drugo Dječje ljeto

U našoj je župi, od 29. lipnja do 3. srpnja, održano drugo po redu Dječje ljeto – edukativni, duhovni i zabavni program namijenjen djeci od 1. do 7. razreda osnovne škole. Geslo ovogodišnjeg Dječjeg ljeta glasilo je: „Mogu sve u onome koji me jača“, a za djecu i animatore izrađene su i prigodne majice, nošene za vrijeme trajanja programa. Tema se naslanjala na onu prošlogodišnju, ali i na ciklus oratorija koji je Dječjem ljetu prethodio.

Tijekom ciklusa oratorija „putovali smo svijetom“ upoznajući likove dječjih svetaca i blaženika, pa je onda i ovogodišnje Dječje ljeto morali proći u znaku putovanja – i to onih svetaca zaštitnika naše župe – Pavlovih misijskih putovanja.

Tako smo se prvoga dana Dječjeg ljeta prisjetili lika i djela sv. Pavla, slijedeća tri otkrivali smo njegova misijska putovanja, a posljednjeg dana našeg druženja, govorili smo o našim misijama, odnosno o načinima na koje mi možemo djelovati u svojoj svakodnevici.

Na ovogodišnjem Dječjem ljetu sudjelovalo je 120- ak osnovnoškolske djece, praćeno s 30- ak animatora. Kao i prethodne godine, djeca su bila podijeljena u 7 grupa nazvanih prema imenima kontinenata: Sjeverna i Južna Amerika, Europa, Afrika, Antarktika, Azija i Australija.

Svakoga dana susret smo započinjali u 13:00 sati zajedničkom molitvom. Prvog dana tema je predstavljena gledanjem crtanog filma Superknjiga koji je tematizirao Pavlov život prije i poslije obraćenja. Nakon crtića djeca su otišla na rad u grupi u kojem su pisali rezultate svoje detektivske istrage temeljene na slikama i predmetima povezanima sa životom sv. Pavla. U kreativnom dijelu grupnoga rada, djeca su uređivala i ukrašavala boce, koje su potom izvješene ispred župe. Boce su poslužile kao svojevrsni „poštanski sandučići“ u koje su se mogle ubacivati poruke za vrijeme trajanja Dječjeg ljeta. Nakon što su se djeca malo odmorila i okrijepila, naučili su ples i himnu, koje su specijalno za ovu prigodu, osmislili naši animatori. U zabavnom dijelu igrane su različite igre povezane s predmetima koji su djeci predstavljeni u grupnom radu. Prvi dan zaključen je slavljem svete mise.

Prvo misijsko putovanje, koje je bilo tema drugog dana Dječjeg ljeta, djeci je predstavljeno kroz scenski prikaz, nakon kojeg je također uslijedio rad u grupi. U grupi su djeca rekonstruirala prvo misijsko putovanje, prepoznajući pritom osnovna mjesta gdje su i oni pozvani djelovati u vlastitom životu. Nastavno na edukativni, kreativni dio uključivao je izrade makete broda za svaku grupu, pomoću kojih su se i sudionici mogli „otisnuti“ na svoje misijsko putovanje. Nakon kratkog odmora, sudionici su opet otplesali himnu i ples Dječjeg ljeta, nakon čega je uslijedila igra Lov na blago. Po završetku igre, još smo jednom kratko predahnuli i dan zaključili euharistijskim slavljem.

Treći dan Dječjeg ljeta bavio se Pavlovim drugim misijskim putovanjem, kojeg je kapelan Branimir pokušao dočarati djeci kroz kratki razgovor s njima. U grupama su djeca analizirala ljubav, služeći se pritom Pavlovim Hvalospjevom ljubavi iz Prve poslanice Korinćanima, a kako bi naučeno i aktualizirali, sami su morali osmisliti svoje hvalospjeve, koje su po završetku grupnog rada i predstavili jedni drugima. Nakon okrijepe i himne, igrao se ljudski Čovječe, ne ljuti se, a nakon toliko govora o ljubavi nije bilo moguće i ne zaplesati. Tako je nakon igre, održan i „plesnjak“ na kojem su djeca imala prilike izboriti i osvojiti još bodova za svoje grupe. Kao i prethodnih dana, susret je zaključen svetom misom.

Treće i četvrto misijsko putovanje, kao tema četvrtoga dana, djeci je predstavljeno kombinacijom crtanog filma Superknjiga i skeča u kojem se pojavio sam sv. Pavao. Budući je na ovom putovanju Pavao doživio svoj brodolom, čitav je dan prošao u znaku brodova i vode. Tijekom vodenog dana djeca su u grupnom radu morala dodijeliti pojaseve za spašavanje onima kojima je to bilo potrebno, ali isto tako i izraditi karte s blagom, odnosno onime što je potrebno kako bi se došlo do Isusa – najvećeg blaga. Nakon rada u grupi, pjesme i plesa, uslijedile su vodene igre, u kojima su se sudionici dobro namočili, ali još više i zabavili. Nakon sušenja i odmora, dan je završen misnim slavljem.

Posljednji dan Dječjeg ljeta tematizirao je misijska putovanja koja svi ljudi mogu provoditi u svojoj svakodnevici. Kako bi se što više olakšalo ovakvo djelovanje, djeca su se u manjim grupama najprije upoznala s djelima milosrđa – kako tjelesnim, tako i duhovnim – a potom su baš na tu temu i osmislili prigodne skečeve, koje su potom jedni drugima predstavili. Igre posljednjeg dana bile su kompetitivnog karaktera, što znači da su se sve grupe natjecale jedna protiv druge.

Na kraju petoga dana, proglašena je i pobjednička grupa ovogodišnjeg Dječjeg ljeta, koja je uz drugoplasiranu i trećeplasiranu ekipu, dobila medalje, kao i simbolične nagrade. Dječje ljeto zaključeno je misnim slavljem u kojem su djeca, zajedno sa svojim animatorima, zahvalila Bogu za plodove i radosti, primljene tijekom ovog petodnevnog druženja.

Kompletnu galeriju fotografija s dječjeg ljeta možete pogledati u nastavku.