Održana podjela sakramenta sv. Potvrde

U subotu 14. svibnja u 10.30 sati održana je podjela sakramenta sv. Potvrde za učenike 8. razreda OŠ Retkovec i OŠ A. Mihanovića. Podjelitelj sv. Potvrde bio je mons. Ivan Hren, kanonik.

Višemjesečne pripreme koje su se odvijale kroz župni vjeronauk i krizmaničke večeri dovele su naše krizmanike do njihovoga cilja – primanja posljednjeg sakramenta kršćanske inicijacije.

Prije početka misnoga slavlja krizmanici su se sa svojim roditeljima i kumovima okupili ispred naše župne crkve, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje svih razreda. U 10.30 sati započela je euharistijska služba, na početku koje je Emanuela Krkan, učenica 8.c razreda OŠ A. Mihanovića, održala pozdravni govor u kojem je pozdravila sve okupljene i naglasila važnost i veličinu ovoga dana, stavljajući poseban naglasak na darove Duha Svetoga koje su naši krizmanici primili po ovom sakramentu.

Na početku ovoga slavlja zajedno želimo moliti Duha Svetoga da siđe u naša srca.

Duše Sveti Tješitelju, dođi u naše srce sa svojom milošću i svetom ljubavlju i daj nam dar mudrosti; da sa slašću razmatramo Božje istine i da nam Bog bude jedino mjerilo u prosuđivanju svih božanskih i ljudskih stvari. Daj nam dar razuma; da što dublje zaronimo duhom svojim u otajstvo svete vjere koliko je to u ovozemaljskom vremenu moguće. Daj nam dar savjeta; da se uklanjamo zasjedama đavla i svijeta, a u dvojbi da uvijek prigrlimo što je više na slavu Božju i naše spasenje. Daj nam dar jakosti; da osobitom odlučnošću svladamo sve napasti i ostale zapreke u duhovnom životu. Daj nam dar znanja; da pravo spoznamo što i kako treba vjerovati i da ne bismo zastranili u duhovnom životu. Daj nam dar pobožnosti; da Bogu, svetima i službenicima Crkve dužno štovanje i čast iskazujemo, a nevoljnima za ljubav Božju u pomoć pritječemo. Daj nam dar straha Božjega; da se čuvamo grijeha, bojeći se uvrijediti Boga iz sinovskog poštovanja prema Božjem Veličanstvu.

Nakon službe riječi i poticajne homilije mons. Hrena, uslijedila je podjela samog sakramenta. Nakon obnove krsnih obećanja i blagoslova krizmanika, pečat dara Duha Svetoga primilo je njih 142 u pratnji svojih kumova.

Na završetku misnoga slavlja naš je župnik zahvalio podjelitelju sv. Potvrde, ali i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ljepoti ovoga slavlja. Isto tako, čestitao je našim krizmanicima na ovom velikom danu. Nakon vlč. Vinka, zahvalni je govor u ime krizmanika održao Josip Palić, učenik 8.a razreda OŠ Retkovec, a nakon zahvale, podjelitelju sv. Potvrde je kao znak dobrodošlice i zahvalnosti uručen buket cvijeća i monografija župe.

Znamo da se nakon krizme mnogi krizmanici udalje i od Boga i od Crkve. No mi ćemo nastojati surađivati s Duhom Svetim i njegovim darovima, izdignuti se iznad sivila naše svakodnevice s namjerom da služimo Bogu i bližnjemu. Danas, ulazeći već pomalo na raskrižje života, kad tražimo svoje životne putove, preporučamo se u Vaše molitve dragi monsinjore Ivane, u molitve našeg župnika i kapelana te čitave župne zajednice.