Proslavljen blagdan Uskrsnuća Gospodinova

Jučer smo u našoj župi proslavili najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Tijekom dana održano je šest svetih misa: 6.00, 7.30, 8.30, 9.30, 11.00 i 19.00 sati. Nakon jutarnjih svetim misa blagoslivljano je i uskrsno jelo.

Središnju svečanu svetu misu u 11.00 sati predvodio je naš župnik – vlč. Vinko Tomić. U svojoj propovijedi župnik je prokomentirao situaciju u kojoj ove godine slavimo Uskrs, koja se bitno razlikuje od one u kojoj smo ga slavili protekle dvije godine:

Ove godine slavimo Uskrs u puno ljepšoj i svečanijoj atmosferi nego prije godinu ili dvije dana. Ovogodišnje slavlje simbolizira ono što slavimo. Nakon zatvaranja međudržavnih, međugradskih granica, nakon prekida naših posjeta jedni drugima, nakon bitno smanjenih međuljudskih komunikacija, nakon muke s maskama i izolacijama, nakon rasprava i svađa oko učinkovitosti i nuspojava cjepiva, evo nas konačno tamo gdje želimo biti i što želimo slaviti. Uskrs je. Slavimo život!“

Razmišljajući o ovim, ali i ostalim životnim problemima, vlč. Vinko je ove okolnosti povezao s osobama iz evanđeoskog ulomka i istaknuo:

Mi ovim ljudima, vjerujem, zavidimo jer su imali takvu sreću susresti uskrsloga Isusa Krista i pretpostavljamo da ih u tom trenutku više ništa nije mučilo, da više nisu imali nikakvih problema u životu. Ne, braćo i sestre. Problemi su ostali, ali oni su svoju vjeru pretvorili u život. Vjera u Kristovo uskrsnuće nosila ih je kroz njihov ljudski život koji se sastojao od žalosti i radosti, uspjeha i neuspjeha, boli i smrti. Ali sve su to izdržali jer ih je Veliki petak doveo do Uskrsa.

Ovim putem želimo još jednom zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom svetom Vazmenom trodnevlju. Našim pjevačima, ministrantima, čitačima, našim župnim zborovima. Hvala našem mješovitom župnom zboru na čelu s voditeljem zbora maestrom Josipom i orguljašem Nikolom. Hvala zboru mladih Damask na čelu s voditeljicom Martinom. Hvala dječjem zboru Paulus na čelu sa sestrom Viktorijom i sviračicama Katarinom, Ivom i Marijom. Veliko hvala i s. Viktoriji i gospođama koje su pomogle oko kićenja i uređenja Božjeg groba, a hvala i svima vama koji ste na bilo koji način pomogli ovih dana da naša crkva bude lijepa za Uskrs.

Neka nas radost uskrsloga Gospodina vodi i prati kroz sve dane našega života.