Proslavljeno Vazmeno bdijenje

Sinoć u 20.00 sati u našoj je župi održano Vazmeno bdijenje koje je predvodio naš župnik vlč. Vinko Tomić. Večer smo započeli blagoslovom ognja ispred župne crkve, nakon čega smo svečano uveli svjetlo Kristovo. Potom je otpjevan Vazmeni hvalospjev.

Uslijedila je služba riječi u kojoj je pročitano pet starozavjetnih čitanja, Poslanica sv. Pavla apostola Rimljanima i Evanđelje po Luki. Nakon pročitanih starozavjetnih čitanja otpjevana je Slava, u crkvi su upaljena sva svjetla, a ponovno su se oglasila i zvona pozdravljajući uskrsloga Krista.

Razlamajući Riječ Božju na temelju pročitanih čitanja, vlč. Vinko je u svojoj propovijedi rekao:

Ova je noć slavlje života, slavlje pobjede nad smrću. U ovoj noći dolazimo k sebi i ponovno prizivamo u pamet Božja obećanja dana Izraelu, Isusova obećanja dana njegovim učenicima, obećanja koja u Crkvi i vjernicima bivaju ispunjena, ostvarena i ponuđena da ih iskusimo i doživimo. Umjesto iskustva umiranja i groba nudi nam se iskustvo oživljavanja i ustajanja na novi život.

Želeći svima sretan i blagoslovljen Uskrs, u završetku svoga razmatranja župnik je istaknuo:

Evanđelje nas svaki dan podsjeća: jedan je grob ostao bez svoga plijena – prazan. Jednoga dana svi naši grobovi ostat će prazni. Gospodin će svima vratiti život – drugačiji nego li je ovaj zemaljski kojem smo dali ime život. Čudesa, križni put, muka, umiranje, Isusov su primjer koji nam pokazuje put k uskrsnuću. Radujmo se i veselimo u uskrslom Gospodinu!

Nakon župnikove homilije uslijedila je krsna služba u kojoj smo otpjevali litanije, blagoslovili vodu, obnovili krsna obećanja i blagoslovili narod.

U euharistijskoj službi zahvalili smo dragome Bogu na otajstvu Kristova uskrsnuća i nahranili se njegovim Presvetim Tijelom.

Na završetku mise blagoslovili smo i uskrsno jelo i razišli se nakon završnog blagoslova obnovljeni u uskršnjoj radosti.

Kompletnu galeriju fotografija s Vazmenog bdijenja možete pogledati u nastavku.