Održani obredi Velikog petka

Jučer, 15. travnja, smo u našoj župi obilježili Veliki petak. U 15.00 sati, što je ujedno i vrijeme Kristove smrti na križu, održali smo pobožnost Križnoga puta, razmatrajući na taj način Isusovu muku i smrt.

U 18.00 sati započeli su obredi Velikog petka koje je predvodio naš župni vikar vlč. Branimir Jagodić. Na početku obreda u procesiji su zajedno u crkvu ušli ministranti, kapelan i župnik, nakon čega je uslijedila prostracija ispred oltara i molitva u tišini. Potom je održana služba riječi u kojoj je čitana Muka Gospodina našega po Ivanu. Pojedinačne uloge čitali su naši ministranti, dok je zajedničke uloge preuzeo naš mješoviti župni zbor.

Zatim je uslijedila homilija u kojoj je kapelan istaknuo:

Što je sve veliko u Velikom petku? Veliko je obećanje. Velik je oprost. Velika je ljubav. Još na prvim stranicama Biblije, kad je čovjek počinio prvi grijeh, Bog je dao obećanje: ‘Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.’ Na Kristovu križu to je obećanje ispunjeno. Zmijska je glava satrta, a grijeh je pobijeđen. Na Isusovu križu velik je i oprost: ‘Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine.’ Krist u ovom trenutku ne traži krivca za svoje stanje, ne upire prstom, već traži čovjekovo opravdanje u očima nebeskoga Oca. Velika je i ljubav na Isusovu križu. Njegov izričaj ‘Žedan sam’ nije iskaz samo tjelesne žeđi nastale uslijed gubitka krvi i tjelesne tekućine. Krist je žedan čovjeka, ljudske ljubavi i blizine. On u tome trenutku žeđa ljubavlju.

Zaključujući svoje razmišljanje vlč. Branimir je rekao:

Sve ove stvari koje smo naveli tiču se Isusa. A što je ono što je za čovjeka veliko u Velikom petku? Veliko je naše spasenje! Čovjek je za Krista bio toliko važan, toliko velik, da je zbog njega Veliki petak imao smisla.“

Nakon sveopće pjevane molitve, u crkvu smo unijeli drvo križa nakon čega je uslijedio i poklon naroda križu. Po završetku iskazivanja časti simbolu našega spasenja, pričestili smo se Kristovim tijelom.

Na završetku obreda, otvorili smo Božji grob, ostali nekoliko trenutaka u zajedničkoj molitvi i razišli se u tišini.

U nastavku možete pogledati kompletnu galeriju fotografija s obreda Velikog petka.