Proslavljen Veliki četvrtak: Misa večere Gospodnje

Jučer smo u 19.00 sati, u molitvenom zajedništvu naše župne crkve, svečano proslavili Veliki četvrtak. Euharistijsko slavlje predvodio je naš župnik vlč. Vinko Tomić, a pjesmom ga je animirao naš mješoviti župni zbor.

Razmatrajući otajstvo Kristove posljednje večere župnik je u svojoj homiliji istaknuo:

Sv. Pavao piše: Gospodin Isus, one noći kad je bio izdan, uze kruh te zahvali, razlomi ga i reče: Ovo je tijelo moje, koje je za vas. Ovo činite meni na spomen. Isto tako uze i kalež, poslije večere i reče: Ovo je kalež moje krvi… Od tada do danas, svakodnevno se ponavljaju ove riječi i ovaj davni trenutak. Svaka sveta misa ponavlja, posadašnjuje Veliki četvrtak – posljednju Isusovu večeru. Milijuni i milijarde puta izgovorene čudesne riječi ljubavi Gospodinove. Milijuni i milijarde puta ponovljeno čudo posljednje večere.

Vlč. Tomić se također osvrnuo i na dimenziju služenja koja je istaknuta u Isusovoj gesti pranja nogu učenicima, rekavši:

Slaviti euharistiju znači otvoriti se duhu služenja te biti spreman i noge prati drugima. To doslovno znači služiti. Ne treba gledati tko je taj kome služim – je li viši ili niži, više ili manje ugledan. On je čovjek. Trebamo pristupiti čovjeku kao što nas uči Bog. Trebamo se sniziti i biti spremni, s ljubavlju, prati noge bližnjima. To je temeljna poruka euharistije.

Nastavno na župnikovu propovijed, ali i samu simboliku Velikog četvrtka, i u našoj je župi upriličen obred pranja nogu. Zbor apostola ove godine bio je sastavljen od dvanaest mladića, aktivnih u župnoj zajednici. Bili su to redom bogoslovi naše župe, ministranti i članovi zbora mladih Damask: Franjo Pištelek, Luka Pandžić, Fran Poljak, Ivan Halužan, Petar Halužan, Jakov Halužan, Nikola Berišić, Dominik Novosel, Damjan Brajković, Matija Glasnović, Lovro Knežević i Ivo Horvat.

Na završetku misnog slavlja, prenijeli smo Sveto Otajstvo do pokrajnjeg svetohraništa i ondje se zadržali nekoliko trenutaka u molitvenoj tišini. Misu večere Gospodnje zaključili smo raspremanjem oltarnog prostora.

Nakon mise, dvanaestorica apostola su se zajedno sa župnikom i kapelanom uputila na zajedničku večeru, a okupljena župna zajednica ostala je u molitvi do 21:45. Molitvu je predvodila molitvena zajednica Milosrdnog Isusa. Od 22.00 do 23.00 sata održana je Getsemanska ura, u kojoj se razmatralo predstojeće otajstvo Kristove muke. Getsemansku uru su pjesmom i čitanjem animirali mladi naše župe, a po njezinom završetku nastavljeno je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim, koje je zaključeno na Veliki Petak u 07.00 sati.

U nastavku možete pogledati kompletnu galeriju fotografija s Velikog četvrtka.