Održan prvi oratorij!

Kroz Europu sa sv. Dominikom Savijem.

U subotu 16. listopada 2021. u Župi sv. Pavla apostola u Retkovcu održao se oratorij za osnovnoškolsku djecu na temu: „Kroz Europu sa svetim Dominikom Savijem“. Ovaj oratorij je prvi u ovoj pastoralnoj godini, a ujedno i prvi u sklopu ciklusa oratorija pod nazivom „Put oko svijeta s dječjim svecima i blaženicima“.

Na oratoriju je sudjelovalo oko 120 djece podijeljenih u šest grupa koje su nosile imena prema nazivima europskih država: Španjolska, Francuska, Njemačka, Engleska, Rusija i Italija. Nakon okupljanja u crkvi i uvodne molitve slijedilo je predstavljanje oratorija kroz kratki skeč koji je upotpunjen videom o sv. Dominiku Saviju. Osim o Dominiku, gledao se i video o zanimljivostima Europe kako bi čim više naučili o kontinentu na kojem žive. Nakon videozapisa uslijedio je grupni rad na kojem su sudionici obrađivali životopis sv. Dominika Savija. Budući je on gajio posebnu pobožnost prema Nebeskoj Majci i oni su napravili simboličnu posvetu BDM  – svatko sa svojim osobnim obećanjem i dogovorom – da će svakoga tjedna izmoliti 10 Zdravomarija, koliko ima i zrnaca na desetici krunice koju su djeca dobila na poklon.

Djeca u grupama izrađuju plakat sa zanimljivostima o nekoj od europskih zemalja.

U kreativnom radu razmišljali su o načinima na koje i oni danas mogu postati sveti, kao i o stvarima koje ih od tog istog puta odvlače. Svoje primjere upisivali su na tkaninu, koju su kasnije ušili na majice. Prednja strana majice tako predstavljala je put svetosti i pogled u budućnost, a stražnja strana loš put i grešnu prošlost koju trebamo ostaviti iza sebe. Ovaj je rad bio inspiriran susretom sv. Ivana Bosca i Dominika Savija, u kojem je Dominik rekao: „Dakle ja sam tkanina: vi budite krojač; onda me uzmite sa sobom i napravit ćete lijepu haljinu za Gospodina.“ Svaka grupa je također izradila i plakat o zanimljivostima i znamenitostima pojedine europske države.

Grupa “Francuska” na okrijepi zajedno sa svojim animatorima.

Nakon kreativnog rada uslijedila je okrjepa te plesovi. S obzirom na to da je geslo sv. Dominika Savija bilo „služiti Gospodinu u svetom veselju“ sudionici oratorija naučili su ples „Happy“, a na kraju susreta odigrali su igru „Poštar“ te smo „nepravednom“ podjelom nagrada testirali koliko su djeca usvojila ono o čemu su na oratoriju slušali.

Proglašenje pobjednika nakon igre “Poštar”.

Ova nepravedna podjela također je inspirirana događajem iz života sv. Dominika Savija: „Jednog zimskog jutra u školi, dok učitelja nije bilo, kolege su napunili peć snijegom i kamenjem. Kada se učitelj vratio, oni su vikali: „Dominik je to napravio!“. On se nije bunio i nije poricao te ga učitelj teško kažnjava dok mu se drugi rugaju. Ali prekosutra istina izlazi na vidjelo. „Zašto mi odmah nisi rekao da si nevin?“ – upita ga učitelj. Dominik odgovara: „Jer bi oni bili izbačeni iz škole radi svojih ranijih prijestupa, a ja sam se nadao da neću biti izbačen i da će mi se oprostiti jer do sada nisam ništa loše napravio; i mislio sam na našega Spasitelja koji je bio nepravedno optužen.“ Ovaj se test nepravednosti pokazao plodonosnim, budući su ostale grupe aplaudirale i čestitale pobjedničkoj.

Podjela putovnica svetosti.

Djeca su na susretu dobila putovnice svetosti koje će popunjavati tijekom ciklusa oratorija, lijepeći u njih sličice svetaca i kontinenata o kojima će učiti. Susret je radosno završen, a na kraju je najavljena i tema sljedećeg oratorija: putovanje u Aziju i upoznavanje s likom i djelom sv. Pedra Calungsoda.

Video pregled oratorija.