Održano prvo dječje ljeto!

Prvo dječje ljeto održalo se u našoj župi od 25. do 27. lipnja, a tema dječjeg ljeta bio je lik zaštitnika naše župe – sv. Pavla. Svakoga dana dječjeg ljeta bavili smo se jednim segmentom Pavlova života. Tako je primjerice tema prvog dana bila Pavao – progonitelj, drugog dana – obraćenik, a posljednjeg dana razmatrali smo lik Pavla apostola.

Na kraju svakoga dana dječjeg ljeta, djeca bi se okupljala na župnoj svetoj misi tijekom koje bi župljanima prezentirali djelić onoga što su toga dana i radili.

Na dječjem ljetu sudjelovalo je stotinjak djece osnovnoškolske dobi podijeljenih u 7 grupa nazvanih prema Pavlovim poslanicama: Rimljani, Korinćani, Galaćani, Efežani, Filipljani, Kološani i Solunjani. U animatorske uloge uključilo se desetak mladih naše župe, a ostatak župljana pomogao je u pripremi hrane i pića.

Svakoga dana susret smo započinjali u 13:00 zajedničkom molitvom. Prvog dana temu smo predstavili kroz crtani film „Superknjiga“ koji govori o životu sv. Pavla. Zatim je slijedio rad u grupama, odnosno razmatranje teksta o periodu Pavlova života prije njegova obraćenja. U kreativnom radu pisali smo osobne priče kako bi se što bolje upoznali, a osmislili smo i zajedničku priču svake grupe. Potom smo izradili zastavu i narukvice za svaku grupu, nakon čega smo svoje radove predstavili ostalima. Poslije kreativnog rada naučili smo pjevati i plesati himnu dječjeg ljeta. Poslije pjesme i plesa uslijedila igra lov na blago. Na koncu smo izradili i poštanske sandučiće putem kojih su si djeca mogla slati poruke kroz sva tri dana dječjeg ljeta. U pauzama smo se krijepili, pjevali i plesali. Svaki dan smo zaključili zajedničkom zahvalom i molitvom u sv. misi. Shvatili smo kako smo često sa svojim zaslijepljenim srcem slični Savlu te smo molili da nam Gospodin otvori oči srca kako bismo još više i radosnije služili njemu na slavu.

Himna i ples dječjeg ljeta 2021.

Drugi dan temu smo predstavili kratkom predstavom u izvedbi naših animatora. Razmatranje teksta, koje je uslijedilo, bilo je o periodu Pavlova života koji se tiče njegova obraćenja. Vidjeli smo da je Gospodin promijenio Pavlovo srce, a isto tako može promijeniti i naše. Vođeni ovom mišlju, u kreativnom radu smo crtali i od plastelina izrađivali naše ili Pavlovo srce prije i nakon susreta s Gospodinom. Svaka je grupa morala osmisliti svoju himnu, nakon čega su je otpjevali i otplesali ostalim grupama. Slijedile su igre „slijepi pothvati“, a simbolizirale su Pavlovu sljepoću tijekom obraćenja. Tako je tijekom svih igara djeci bio „onemogućen“ osjet vida, pa su sve igre morali odigrati s povezom na očima. U pauzama su odjekivale pjesme i smijeh. Dan smo, naravno, zaključili svetom misom.

Temu trećeg dana predstavili smo kroz interaktivnu priču svetoga Pavla sa djecom, a zatim usvojeno znanje provjerili kvizom. Razmatranje u grupama temeljilo se na tekstu koji se ticao Pavlova apostolata, a u kreativnom radu napisali smo vlastitu poslanicu Retkovčanima. Najbolja poslanica bila je pročitana na večernjoj svetoj misi. Zadnji dan dječjeg ljeta bio je „vodeni dan“, što znači da su sve igre uključivale vodu i polijevanje što je djecu posebno veselilo. Nakon završetka igara smo se osušili, proglasili pobjedničku grupu dječjega ljeta te Bogu zahvalili na protekla tri dana zajedničkom sv. misom.

Kroz ova tri dana smijeha, pjesme, plesa i druženja, od Savlovog kamenog, crnog i prljavog srca došli smo do apostola Pavla, koji je svijetom navješćivao Kristovu riječ. Ispunjenih srdaca smo se naposljetku i pozdravili, najavljujući još veće i bolje dječje ljeto za sljedeću godinu.

Video prilog o dječjem ljetu 2021.