Župni caritas

Home > Župni caritas

Župni caritas

Caritas Župe sv. Pavla Apostola

Caritas Župe sv. Pavla Apostola u Retkovcu ima svoju dugu povijest utkanu u godine od osnutka župe pa sve do danas. U vrijeme osnutka župe, u naselju je vladalo veliko siromaštvo, materijalne i duhovne naravi. 

Župnik Željko Jurak je od samog početka pokazivao veliku osjetljivost za sve koji su bili u potrebi. Ispovijedajući bolesnike, pronalazio je potrebite, a članice Marijine legije koja je u župi osnovana 1966. godine, odlazile bi na „teren“ i pomagale. Obilazile su teške bolesnike u njihovim domovina: čistile ih, kupale, cijepale drva, nabavljale hranu, nosile svetu Pričest i skrbile za njihove duhovne potrebe. Bilo je i mnogo bolesnika koje su pronalazile same, koji se godinama nisu ispovijedali, a one su ih pripremale i dovodile ispovjednika da ih izmiri s Gospodinom. Posjećivale su obitelji, poticale ih na prakticiranje vjerskog života i zapažale njihove materijalne potrebe. Sredstva za pomoć je osiguravao Župnik, ali i one same iz svojih osobnih prihoda. Za sve to bila im je potrebna i duhovna snaga koju su crpile iz zajedničkih tjednih susreta, a posebno iz višednevnih duhovnih vježbi kod sestara Karmeličanki BSI u Hrvatskom Leskovcu ili u Dječačkom sjemeništu na Šalati.

U prvih pet godina postojanja župe „vjernici-suradnici svjedočili su svoju ljubav prema bližnjemu na sljedeći način: organizirali su 113 posjeta bolesnika u bolnicama i 553 posjeta bolesnika po kućama te 139 posjeta po staračkim domovima. Što se tiče pomaganja siromaha bilo je u početku zloupotreba upravo zbog nedostatka župnikovih suradnika. Ali danas svaki slučaj ispitujemo, suradnici pohode potrebnoga i zatim se donosi odluka o pomoći u novcu ili fizičkim radom.“

Iz Marijine legije se s vremenom razvio župni Caritas koji je najviše radio u vrijeme Domovinskog rata. U zagrebačkim župama se tada službeno osnivaju Caritasi, te je tako 13. svibnja 1992. Caritas Župe sv. Pavla Apostola u Retkovcu upisan u registar župnih caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Kao prvi volonteri navedeni su: Jerko Spajić kao voditelj, Boža Jambrak, Roza Štefinec, Marija Trnski, Stjepan i Katica Pučo.

U župu su tada pristigli mnogi prognanici iz ratnom zahvaćenih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a mnogi župljani su im otvorili i vrata svojih domova. Svih ratnih godina, organizirano se pod vodstvom voditelja Caritasa Jerka Spajića u društvenom domu u Trnovčici dijelila pomoć koja je stizala iz Domovine i inozemstva, a u sortiranje i dijeljenje pomoći uključilo se mnogo župljana, čak i djeca. 

Osnutkom samostalne župe u Trnovčici i izgradnjom novog župnog dvora u Retkovcu, sredinom 1993. godine, karitativna aktivnost je organizirana u prostorima stare župne kuće u Retkovcu pod vodstvom Željka Odeljana (1993.-1996.). Djelatnici Caritasa neumorno su danonoćno radili s puno ljubavi i odricanja bez ikakve naknade. Jednom mjesečno odlazili su na centralno skladište Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i preuzimali hranu, odjeću, stvari za domaćinstvo i šleperom dovozili u župni Caritas gdje su organizirali podjelu svima kojima je pomoć bila potrebna: izbjeglicama, prognanicima i župljanima. Potrebe su bile toliko velike da je pomoć Caritasa u to vrijeme koristilo više od 1300 potrebitih. Svršetkom rata, broj korisnika župnog Caritasa se smanjio, a time i potreba za svakodnevnim radom. 

Nakon Domovinskog rata, Caritas nastavlja raditi pod vodstvom Rozalije Štefinec (1996.-2003.), obilazeći po župi obitelji u materijalnim poteškoćama i pomažući im na razne načine. Prema odredbi zagrebačkog Nadbiskupa iz 2003. godine, potvrđen je župni Caritas Župe sv. Pavla Apostola u Retkovcu koji je te godine brojio 35 članova spremnih karitativno djelovati. Od tada pa do danas kao voditelji Caritasa izmijenili su se Ante Kolobara (2003.-2004.), Zdravka Kutleša (2004.-2010.) i s. Ljubica Jozić iz Družbe Kćeri kršćanske ljubavi (2010.-). Način djelovanja se prilagođava potrebama sadašnjeg trenutka. Sredstva se prikupljaju isključivo od župljana kroz razne akcije. Vodi se evidencija obitelji kojima se pomaže svakog mjeseca te onih kojima se pomaže o Božiću i Uskrsu. U tu svrhu je pripremljen i poseban upitnik za korisnike s njihovim podacima i naznačenim potrebama. Susreti Caritasa se održavaju jednom mjesečno, planiraju se akcije, odlazi u domove korisnika. Potrebe su jako velike: najčešće se radi o nezaposlenima, obiteljima s više djece, samohranim roditeljima, onima kojima je isključena voda i struja, bolesnima. U posljednjih pet godina broj korisnika se povećao sa 65 na 98 obitelji. 

U Korizmi i Došašću organiziraju se veće akcije prikupljanja sredstava za nabavu hrane i ostalih potrepština koje volonteri odvoze korisnicima, kako bi im pokazali svoju blizinu u njihovim potrebama i učinili blagdane ljepšim i radosnijim. U suradnji s članovima društva Prijatelji Maloga Isusa, u velikim trgovinama na području župe organizira se akcija pod nazivom Imaj srce. Ta akcija, u kojoj kupci u posebne košare stavljaju artikle za korisnike Caritasa, redovito je vrlo uspješna. Uspješne su i akcije pečenja i prodaje kolača na nedjelju Caritasa, te prodaja rukotvorina koje izrađuju PMI i volonteri Caritasa. Osim materijalne pomoći u hrani, odjeći, pribavljanju stvari potrebnih za domaćinstvo, medicinskih pomagala, pomoći u raznim popravcima, nabavljanju ogrijeva, volonteri Caritasa se trude pružiti i duhovnu pomoć, kršćansku bratsku ljubav i razumijevanje. 

Svi svećenici koji su upravljali župom kroz proteklih 50 godina njegovali su otvorenost i blizinu prema onima kojima je pomoć najpotrebnija. I to tako da je ta pomoć često prelazila i granice same župe, sudjelovanjem u svim akcijama Hrvatskog Caritasa za pomoć stradalima od raznih nepogoda diljem svijeta. 

Razvoju karitativne svijesti i karitativnom djelovanju župne zajednice nedvojbeno pridonosi i djelovanje sestara Služavki Maloga Isusa koje njeguju Stadlerovu osjetljivost za najpotrebnije. Tu je i zajednica Mala obitelj Bezgrješnog Srca Marijina koja u suradnji sa župljanima materijalno brine za obitelji s više djece i izvan granica župe i Nadbiskupije, kao i djelovanje sestara Kćeri kršćanske ljubavi čija je karizma upravo rad s najpotrebnijima i najugroženijima. 

01/2865-453

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar.

zupasvpavla@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar.

Župa sv. Pavla apostola Aleja Grabova 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar.

Župni karitas

Želite napraviti donaciju? Javite nam se !

Uredovno vrijeme

Utorak - petak

Javite nam se preko forme