Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Mlada misa vlč. Martina Krizmanića

Nedjelja, 28. 6. 2015.

U nedjelju 28. lipnja dobri Bog je našu župnu zajednicu iznova obdario veličanstvenim događajem – slavljem Mlade mise našeg vlč. Martina Krizmanića. Kroz tri dana duhovno smo se pripremali za ovaj divan dan. Bog je po četvrti put župnu zajednicu obdario svećeničkim zvanjem. Za svoje mladomisničko geslo vlč. Martin je odabrao redak Evo me, mene pošalji ( Iz 6,8 ).

Na mladomisničko slavlje pozivala su zvona sa župnog tornja! Slavlje Mlade mise započelo je u 10:00 svečanom procesijom, uz predivan preludij orgulja i trube. Nebo nam se otvorilo! U procesiji svečano su ušli ministranti, bogoslovi, mnogo svećenika, mladomisnikovih prijatelja, svećenici iz dekanata i mladomisnik Martin. Crkva je bila puna vjernika. Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem dirigenta Josipa degl'Ivellia. Na orguljama je pratio Nikola Cerovečki, a trubu je svirao Tomislav Poljančić. Prije samog početka slavlja, Mladomisniku su djeca, Ema Mlinarić i Nikola Berišić izrekli čestitku, a potom je sve okupljene pozdravio vlč. župnik Vinko Tomić. Za vrijeme euharistijskog slavlja propovijedao je vlč. Andrija Miličević, koji je za ovu prigodu doputovao iz Rima. Svoju propovijed bazirao je na Mladomisničkom geslu te podcrtao kako se u toj kratkoj rečenici kriju tri važna koraka: SLUŠANJE Božje Riječi – NAVJEŠTANJE Božje Riječi – IZVRŠAVANJE Božje Riječi. Na kraju misnog slavlja u ime župne zajednice Mladomisniku je čestitao gosp. Martin Ćuk, a potom je svoju zahvalu svima prisutnima uputio sam Mladomisnik. Okupljena zajednica često je njegove riječi zahvale prekidala pljeskom koji je govorio više od riječi. Mladomisnik je izrekao nesvakidašnje riječi zahvale: Ima nešto što mi leži na srcu i što bih želio podijeliti s vama. A to je da ja vama želim čestitati ovaj dan. Ovo nije moja Mlada misa, niti moje slavlje, već je ovo naše slavlje i naša Mlada misa. Ja svoj poziv i ovo današnje slavlje ne smatram osobnom stvarnošću. Moj poziv kao i pozivi svih koje ovdje vidite su izmoljeni i oni su Božji dar. I stoga ja vama danas čestitam, čestitam što se svojim molitvama, odricanjem, žrtvama doveli dva nova mladomisnika za oltar. Čestitam od srca i zahvaljujem na ustrajnosti. Ponosite se time i radujte se jer ovo što ja pred vama stojim kao svećenik, što Dominik i ja stojimo pred vama kao svećenici je dar Božji i plod vaših molitava. I zato nemojte dopustiti da propadne djelo ruku vaših nego se i dalje sada još usrdnije i ustrajnije molite jer ovo je tek početak. Ako tako smijem reći vi ste krivi za ovaj moj poziv, rekao bih za naše pozive pa budite onda krivi i za to da sve ti pozivi ostvare na način na koji Bog želi. I zato ne prestanite moliti kako za nova duhovna zvanja tako i za nas koji smo svoj poziv ostvarili.

Nakon završetka misnog slavlja župljani, ne bojeći se vrućine, zadržali su se pred crkvom časteći se slasticama koje su za ovaj dan pripremile vrijedne župljanke. I za sve je bilo u obilju! Za vrijeme čašćenja svirali su tamburaši, a Mladomisnik je u crkvi dijelio mladomisnički blagoslov.

Gledajući Martina danas su se svi prisutni radovali, Bogu zahvaljivali, molili i na kraju čestitali. Divan je ovo događaj! Martina smo od djetinjstva gledali uz oltar kao ministranta, a od danas kao svećenika! I po svećeniku Martinu Kristova Crkva je obogaćena na posve jedinstven način. I ovaj duhovni poziv sve nas hrabri. Martinova spremnost biti kruhom koji će se lomiti za druge kako bi imali život u punini, odgovor na ljubav i žrtvu do kraja zalog je i naše vjernosti. Martinov Evo me poticaj je svim mladima da se ne boje širom otvoriti vrata Kristu koji poziva jer s Kristom svaki gubitak postaje dobitak.

Iz svakog stiska ruke, osmjeha, zagrljaja, riječi, dalo se čitati, kao i do sad, da će ga župna zajednica i dalje pratiti molitvenom blizinom i podržavati na putu kojim je krenuo!

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com