Hodočašća

Naslovna > Hodočašća​

Hodočašća​

Župa sv. Pavla Apostola u Retkovcu s pravom se može nazvati i hodočasničkom župom. Mnogo je odredišta, svetišta i prošteništa, u Domovini i inozemstvu, kamo su župljani imali prilike hodočastiti u proteklih pola stoljeća. 

 

Osim sudjelovanja na nacionalnim i nadbiskupijskim hodočašćima (u Domovini i izvan nje), slavljima i događanjima (npr. pohodi Svetoga Oca, euharistijski kongresi, nacionalni susreti mladih i obitelji i dr.), više puta godišnje se organiziraju i župna hodočašća koja redovito predvode svećenici koji pastoralno djeluju u župi. Svake godine se hodočasti u Mariju Bistricu, Ludbreg i Trsat, a nerijetko se odlazi i u druga odredišta poput Zagrebačke katedrale, Svetišta Majke Božje na Sljemenu i u Remetama, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, Krašić, Nin, Solin, Udbinu, Đakovo, Vukovar i dr..

 

Od inozemnih hodočašća (Padova i Loreto u Italiji, Lurd u Francuskoj, Mariazell u Austriji, Poljska i dr.), posebno mjesto zauzimaju hodočašća u Rim; od 1967. godine pa do 2010. godine u župnoj Spomenici je zabilježeno ukupno 18 višednevnih hodočašća u Vječni grad s posjetom brojnim drugim gradovima i svetištima u Italiji.  

 

 

Župljani retkovečke župe rado hodočaste jer svako hodočašće je, uz priliku za upoznavanje i razvijanje župnog zajedništva, obilježeno snažnom duhovnom dimenzijom u vidu evangelizacije, sakramentalnog života i molitve. Uz to što redovito imaju točno određenu svrhu i nakanu, župna hodočašća su neizostavno prožeta i crtom domoljublja i produbljivanja nacionalne svijesti što im daje posebno obilježje i značenje.

Novosti

Sve novosti vezane uz župna hodočašća, njihovu organizaciju, datume polaska i povratka, možete pronaći ovdje.