20. Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu

Hodočašće mladih i naša, uvijek rado aktivna, Retkovečka mladost

U subotu, 10.9. i nedjelju, 11.9.2022. mladi naše župe sudjelovali su na 20. Hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije u svetište Majke Božje Bistričke. Kao i dosadašnjih godina, krenuli su pješice od župne crkve u 4:00 ujutro, rutom preko Kašine, a stigli nešto iza 10 sati ujutro. U 12 sati su se priključili ostalim mladima Zagrebačke nadbiskupije u procesiji od središnjeg trga do glavne crkve, bazilike Uznesenja BDM. U 12:15 započela je Sveta Misa koju je predvodio vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za Pastoral mladih Zagrebačke Nadbiskupije. 

Foto: Pastoral mladih

Povjerenik se u propovijedi se obratio mladima riječima: “Onaj tko zna zahvaljivati, raste u poniznosti. Onaj tko zna zahvaljivati uvijek i u svemu, sposoban je u svemu prepoznavati Božji prst”, te ih potaknuo na zahvalnost za 20 godina hodočašća mladih. Istaknuo je, također, kako su mu dragi ovakvi susreti mladih jer očituju jedinstvo. “Ovdje smo jer ljubimo Gospodina. Želimo s Njim ostvarivati osobni odnos prijateljstva”; nadodao je i potaknuo mlade da “daju Bogu da bude Bog” i da mu dopuste da ih iznenadi.

Po završetku Svete Mise uslijedila je pauza za vrijeme koje su se mladi smjestili i rasporedili za spavanje u školi, a onda prešli u veliki šator kraj crkve na otvorenom u kojem se održao nastavak susreta. Program je započeo pjesmom u 14:30, nakon koje je uslijedila kateheza vlč. Zorana Grgića, povjerenika za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije. Nakon kateheze je ponovno uslijedio set pjesama, a potom svjedočanstvo našeg paraolimpijca Pavla Jozića. Uz još malo pjesme i plesa mladi su dočekali 18:30 sati kada su, već tradicionalno, zajedno otišli dočekati ostale hodočasnike grada Zagreba.

Foto: Pastoral mladih

U 20:00 započela je Služba svijetla koja je ubrzo završena zbog nevremena. Mladi su se potom ponovno uputili u šator gdje su uz koncert Nadbiskupijskog zbora mladih, koji je animirao cijeli subotnji program, u veselom tonu, zabavnoj atmosferi i zajedništvu dočekali cjelonoćno klanjanje pred Presvetim. Nekolicina naših mladih prespavala je s ostalim mladim hodočasnicima u školi te sudjelovala na nedjeljnom programu. Dan su započeli križnim putom u 9 sati, a potom je u 11 sati uslijedila Sveta Misa koju je predvodio kardinal Bozanić. Mladi naše župe redovito sudjeluju u hodočašćima mladih Zagrebačke nadbiskupije, što kao hodočasnici, redari i volonteri, što kao pjevači Nadbiskupijskog zbora mladih i animatori koji sudjeluju u vođenju i organizaciji programa. Dojmove naših mladih, kao i fotografije s hodočašća možete vidjeti u nastavku.

Ove godine sam išao na Mariju Bistricu jer je nakon dvije godine manjih vjerskih okupljanja, meni kao mladom katoliku bio upravo potreban jedan takav veći kolektivni odlazak i osjećaj zajedničkog slavljenja i veličanja Boga i naše Majke Marije čiju ljubav i blagost na jedan poseban način priželjkujemo i dobivamo upravo ovakvim hodočašćima.
Ante A.
U Bistricu idem... pa sigurno već nekih 10 godina. Svake godine cilj je isti, prije svega proć' put s Marijom i kroz krunicu rezimirat' svoj život i potrebe sa onime što je i kako Marija prolazila i proživljavala i predat sve čežnje i vapaje u Njeno Bezgrešno srce da prinese svome Sinu i pokaže put kojim mi je ići, a na kraju zahvala za sve što se u protekloj godini desilo.
Iva T.
Na hodočašćima mladih u Mariju Bistricu sudjelujem od 2016. godine. Kao i svaki put do sada, među mladima je ove godine vladalo veselje i dobra volja, što se najviše izražavalo pjesmom i plesom kojima smo slavili Boga. Bio je to vikend ispunjen molitvom, ustrajnošću, zajedništvom, smijehom, međusobnim pomaganjem i ohrabrivanjem tijekom puta, može li bolje? Uvijek je lijepo doći u Bistricu, ali i otići iz nje ispunjen radošću. Što drugo reći nego: “Bogu hvala!”
Lucija P.