Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Župna kateheza

Župna zajednica bila je i ostaje pokretač i posebno mjesto kateheze. U našoj župnoj zajednici velika se pažnja posvećuje rastu u vjeri svim dobnim skupinama na različite načine; otvorena je za sve, a napose za djecu i mlade, koji se u nju uključuju kako bi mogli bolje živjeli i djelovali iz vjere, kako u Crkvi tako i u društvu. Dok je glavna svrha školskog vjeronauka sustavno i što cjelovitije upoznavanje vjere u svim vidovima (u učenju, slavljenju i življenju), glavna je svrha župne kateheze što cjelovitije i što dublje uvođenje u osobno iskustvo vjere, koje se najdjelotvornije uči, slavi i živi u župnoj zajednici.

Za sakrament krsta svojega djeteta roditelji se pripremaju posebnim susretom sa svećenikom u župnoj dvorani te pristupaju sakramentu pomirenja kako bi u milosti Božjoj slavili krštenje djeteta. Posebno težište stavljamo na dob koja se priprema za primanje sakramenata Prve Pričesti i/ili Potvrde.

Prva pričest predstavlja prvi svjestan susret djeteta sa sakramentalnim životom, a svetom potvrdom mlada osoba javno prihvaća življenje i svjedočenje vjere. Želimo da naša djeca i mladi rastu u vjeri kao što rastu i u dobi. Stoga razvijamo suradnju s obiteljima i školom. Suradnja s roditeljima dolazi do izražaja kroz susrete na roditeljskim sastancima,u individualnim susretima,

u redovitom sudjelovanju u nedjeljnoj i blagdanskoj euharistiji, u praćenju djeteta kako usvaja istine vjere i kako redovito pohađa župnu katehezu, u individualnim susretima, roditeljskim sastancima, sudjelovanjem na povremenim tribinama, uključenošću u obiteljsku zajednicu.


Sveta Potvrda jest sakrament u kojemu mlada osoba prima puninu darova Duha Svetoga da bi svojom zrelom vjerom i životom mogla živjeti kao aktivni član Crkve. Po tom sakramentu trebala bi postati pravi svjedok Isusa Krista. Ona je sakrament kršćanske zrelosti. U latinskoj Crkvi ovaj se sakrament dijeli kada kršćanin dozrije do dobi razuma. Nužno je stoga dobro se pripremiti i otvoriti za djelovanje Duha Svetoga u konkretnom životu svakog kandidata za sakrament Potvrde.

Svoje redovite tjedne susrete imaju i mladi kako bi u zajedničkom druženju, pouci, promišljanju i molitvi dublje urastali u iskustvo vjere i hrabrije iz nje živjeli.

Za ostale dobne skupine u župnim prostorijama animiraju se prigodne kateheze, radionice, pokorničko bogoslužje, euharistijska klanjanja, povremene duhovne obnove…

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com