Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Povijest župe

2. lipnja 1965. Kardinal Franjo Šeper, nadbiskup zagrebački, izdaje dekret o osnivanju Župe sv. Pavla ap. u zagrebačkom naselju Retkovec. Župa nastaje odcjepljenjem dijelova župe Granešina tj. dvaju starih sela – Retkovec i Čulinec te novim naseljima koja su nastala na području novoosnovane župe.

7. srpnja 1965. kapelan u Kutini vlč. Željko Jurak imenovan je prvim upraviteljem novoosnovane župe sv. Pavla u Zagrebu – Retkovcu. Dekret je potpisao Kardinal Franjo Šeper, nadbiskup zagrebački.

15. srpnja 1965. Župnik novoosnovane župe dolazi u Zagreb i preuzima kuću koja će biti i crkva i stan za svećenika i časne sestre. Još prije imenovanja i dolaska Župnika Kardinal Franjo Šeper namjestio je u toj kući časne sestre "Služavke maloga Isusa" s. Nepomucenu Bazijanec i s. Kseniju Akalović.

Isusovački i kapucinski bogoslovi pomažu oko sređivanja okućnice raznoseći i poravnavajući šutu po blatnoj zemlji oko kuće. Župnik piše okružno pismo svojim vjernicima izvješćujući ih da je kuća u ulici Prosinačkih žrtava 244 prestala biti privatna obiteljska kuća i postaje naša zajednička kuća u kojoj ćemo se sastajati kao vjernici slaveći Boga i podržavajući se u svojoj kršćanskoj vjeri.

5. rujna 1965. blagoslovio je kapelicu (u koju još nismo uspjeli ugraditi vrata i prozore) i otvorio župu sv Pavla ap. mons. Franjo Kuharić tadašnji pomoćni biskup zagrebački. Poslije sv. Mise tadašnji kardinalov tajnik vlč. Vladimir Stanković pročitao je Dekret uzoritog nadbiskupa Franje Šepera o otvaranju župe i imenovanju upravitelja župe vlč. Željka Juraka.

Za kapelicu smo nabavili tabernakul od «Karara» mramora koji je izradio "Jadrankamen" koji je izveo i sve druge radove u kapelici. Euharistijski Isus stalno se nastanio među nama, kapelica je postala toplija.

U prosincu 1965. stigao je i križ iz Lurda – rad jednog lurdskog umjetnika, a dar naših Hrvata u Lurdu koje je na to plemenito djelo potakla Jelena Brajša, koja se tada nalazila u Lurdu na obuci za buduću ravnateljicu Karitasa u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Uz postojeću kuću čije smo prizemlje adaptirali za kapelicu i koju je u rujnu blagoslovio biskup Franjo Kuharić dogradili smo dvije prostorije: veću kao vjeronaučnu dvoranu i manju kao sakristiju. Kad smo već podigli zidove i deku stiglo je Rješenje općine Maksimir o rušenju prigradnje... Odmah nakon toga dolazi tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i usmeno naređuje da se ima obustaviti građevne radove i vjerska služba u kapelici.

Na Misijsku nedjelju u listopadu 1974. počeli smo sa službom Božjom u adaptiranoj garaži u Čulincu koju je u bogoslužne svrhe dao vlasnik g. Pavao Pigec.

29. studenog 1974. počeli smo s radovima u podizanju crkve – barake. Budući da smo već 1973. natkrili cijelo dvorište laganim eval pločama na željeznoj konstrukciji, sada smo samo podigli montažne zidove. Tako smo dobili zatvoreni prostor sa postojećom kućnom kapelicom bio veličine 28x10 m.

Božić smo 1974. radosno i svečano slavili božićnom liturgijom u novoj crkvi – baraci.

8. siječnja 1975. natjecali smo se za gradilište obiteljske kuće u Trnovčici na pismenom natječaju u Skupštini grada Zagreba pod imenom «Željko Jurak» i uspjeli. Istog dana izdano je od Sekretarijata za komunalne poslove i građevinarstvo Rješenje kojim se naređuje rušenje novosagrađene crkve – barake u Retkovcu. Do rušenja ipak nije došlo... Od 17 do 25. siječnja 1975. održane su prve misije u župi, a vodili su ih Isusovci p. Zvonimir Majić i p. Ivan Loina.

Već 1978. godine pozivan je župnik u Urbanistički zavod gdje je obaviješten da će zbog gradnje visokih stambenih blokova župne nekretnine u Retkovcu biti ekspropirane i crkveni objekti porušeni. Župniku će biti dodijeljen stan u koji će se preseliti. Na pitanje gdje će biti crkva odgovoreno je da po urbanističkom planu nema mjesta za crkvu u Retkovcu. Borba za lokaciju crkve trajala je 10 godina.

7. lipnja 1979. Zavod za izgradnju grada donio je Rješenje o eksproprijaciji nekretnine Župe sv. Pavla. Stručnjaci će procijeniti vrijednost crkvenih objekata predviđenih za eksproprijaciju te će na temelju te procjene biti određena novčana naknada. Nismo bili zadovoljni sa prvom procjenom jer je bila nerealna. Nakon tužbe na Vrhovnom sudu i nove procjene od strane stručnjaka naknada je povećana za dva puta.

28. rujna 1980. blagoslovio je mons. Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački kapelicu u Trnovčici nakon što smo ponovo uspostavili porušene zidove, struju itd.

Nakon što smo dobili rješenje općinskih vlasti u Dubravi za lokaciju nove crkve sv. Pavla na uglu Hrastove i Breze tražili smo ponude od građevinih poduzeća za gradnju crkve. Odlučili smo se za građevno poduzeće "Graditelj" iz Krapine čiji su predstavnici u razgovoru djelovali ozbiljno i uvjerljivo. Nismo se prevarili.

22. travnja 1990. na Bijelu nedjelju – dan prvih slobodnih hrvatskih izbora, Kardinal franjo Kuharić blagoslovio je kamen temeljac naše nove crkve sv. Pavla u nazočnosti velikog broja vjernika, građevinara, svećenika te dr. Franje Tuđmana tadašnjeg predsjednika HDZ – a i nakon uspjelih izbora prvog predsjednika Republike Hrvatske.

25. siječnja 1992. mons. Juraj Jezerinac, pomoćni biskup zagrebački, blagoslovio je novosagrađenu crkvu sv. Pavla.

8. listopada 2005. u spomen 40.-te obljetnice župe kardinal Josip Bozanić posvetio je našu župnu crkvu i na taj je način stavio posve u službu Božju.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com