Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Župno hodočašće u Fatimu (28. rujna - 4. listopada 2019)

Subota, 12. 10. 2019.

Naše župno hodočašće u Fatimu, započeli smo 28.9. 2019. okupljanjem u zračnoj luci „Franjo Tuđman“. Nas osamdesetak župljana i naših prijatelja, pod duhovnim vodstvom našeg kapelana Marija i don Ilije Janjića te stručnim vodstvom vodiča g. Ivice Galekovića, g. Mladena Kahline i g. Marijana Tunića, uzbuđeno, ali strpljivo, čekalo je polijetanje uz nadu da će ovo hodočašće biti svima milosna prilika za izgradnju i rast u našoj vjeri.

Prvi dan našeg hodočašća, sletjeli smo u glavni grad Portugala, Lisabon. Kratko vrijeme prije smještanja u hotel i večere proveli smo u kratkom razgledavanju. Sutradan smo imali priliku obići neke znamenitosti Lisabona poput tornja Belem, spomenika Moreplovcima, glavni trg Rossio. Također, posjetili smo samostan sv. Jeronima  kao i crkvu svetog Antuna Lisabonskog, gdje smo imali priliku pomoliti se u kripti u kojoj se nalazi soba rođenja sv. Antuna. Tamo smo slavili našu prvu hodočasničku Svetu Misu i preporučili se zagovoru sv. Antuna. Nakon slobodnog vremena u Lisabonu, krenuli smo prema Fatimi, a usput smo stali u Nazareu, gradiću na obali Atlanstskog ocena. Nakon nekoliko sati vožnje stigli smo na cilj našeg hodočašća, u Fatimu.
 

U Fatimi smo proveli dva dana. Samo fatimsko svetište očaralo nas je svojom veličinom, ali istovremenim mirom i spokojom kojim odiše. Svako jutro slavili smo Svetu Misu. Prvo jutro slavili smo misu u Capelinhi – Kapeli Ukazanja, gdje se nalazi i kip Gospe Fatimske koji je izrađen prema opisu vidioca Jacinte, Lucije i Franje. Razgledali smo i ostatak svetišta, veliku baziliku Gospe od krunice, baziliku Svetog Trojstva, ali i ostale znamenitosti. U kapeli Presvetog Sakramenta izloženo je Presveto cijeli dan i noć. U slobodno vrijeme mogli smo obavljati vlastite pobožnosti i pronaći mjesto za osobnu molitvu i razmatranje. Zajedno smo imali pobožnost Križnog puta koji povezuje Fatimu i selo u kojem su vidjelice rođeni, Aljustrel. Tamo smo razgledali njihove kuće, kao i mjesta gdje im se prvo anđeo ukazao. Navečer smo imali priliku prisustvovati krunici te procesiji s kipom Gospe Fatimske. Jednu večer imali smo posebnu čast, pa su kapelan Mario i naša župljanka Martina predmolili jedno otajstvo na hrvatskom jeziku.
 

2. 10. uputili smo se u Santiago de Compostela, svetište sv. Jakova, ujedno i treće najveće hodočasničko mjesto. Na putu do tamo svratili smo u Coimbru, jedno od najstarijih sveučilišnih središta Europe, a najveće na Pirenejskom poluotoku te u Porto, grad različito obojenih fasada u kojem smo razgledali katedralu iz 12. stoljeća. U nastavku puta u autobusu smo izmolili krunicu, a između svake desetice kapelan je čitao Poslanicu sv. Jakova, koja je svakome od nas donijela nešto za promišljanje i potaknula nas na promjene. U Santiago de Compostela stigli smo navečer, pa je njegov obilazak započet u jutarnjim satima idućeg dana. Budući da se katedrala Sv. Jakova obnavlja, našu posljednju hodočasničku misu smo slavili u crkvi sv. Franje čiji se spomendan obilježavao sutradan. U samoj katedrali sv. Jakova pomolili smo se na njegovom grobu, a nakon toga je uslijedilo razgledavanje Santiaga koji se od 1985. g. nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Pri tom smo se susretali s mnogim hodočasnicima iz cijelog svijeta na kojima je bilo vidljiv umor, ali i radost.
 

Pred nama je nakon toga uslijedila duža vožnja do Fatime gdje smo zadnju večer proveli u molitvi krunice i procesiji s Presvetim. Tu krunicu i procesiju, na kapelanov poticaj, prikazali smo za obraćenje naših bližnjih koji još nisu spoznali Gospodina. Na taj način smo se odazvali Gospinom pozivu da molimo za obraćenje grešnika i činimo pokoru.
 

Sutradan smo se sretno vratili u Zagreb s brojnim doživljajima i primljenim milostima na kojima smo zahvaljivali u subotu na Svetoj Misi zahvalnici u našoj župnoj crkvi sv. Pavla apostola. Ovo hodočašće bila je prilika i za međusobno upoznavanje i jačanje naše župne zajednice, ali i prilika da radimo na svom obraćenju te da po povratku svima prenosimo Gospinu poruku o važnosti molitve krunice na nakanu obraćenja.
 
Marija Antunović

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com