Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Zapali svjetlo svojim životom

Subota, 11. 5. 2013.

Došao je još jedan veliki dan za našu župnu zajednicu. Dan slavlja Prve Pričesti! Naši mali trečašići su napokon, nakon duge pripreme, doživjeli susret sa svojim Suputnikom i najboljim Prijateljem Isusom Kristom u maloj bijeloj hostiji u nedjelju 12. svibnja. Njih 151 po prvi put je svečano pristupilo blagovanju Kristova tijela.

 

Dug je bio put i pripreme kroz pastoralnu godinu, pod geslom Zapali svjetlo svojim životom, kako bi se susreli s novom, a toliko važnom stvarnošću tim malim životima. Tijekom pastoralne godine, osobito u slavlju nedjeljnih jutarnjih Misa za djecu, kroz njihove zanimljive odgovore na pitanja što su im ih postavljali naši svećenici za vrijeme propovijedi, mogao se uočiti rast u istinama vjere. Lijepo je to bilo gledati i slušati. Otvarali su se Milosti kao što se pupoljak cvijeta kojeg se zalijeva sve više otvara, raste i postaje divan u svojoj punini.
 

Vrhunac pripreme i iščekivanja svečanosti bila je trodnevnica koja je započela u srijedu 8. svibnja. Ponosni očevi prvog su dana dijelili su svojoj dječici blagoslovljene molitvenike. Zanimljivo je štivo unutra, a vodi nas ravno k Njemu, našem zajedničkom Ocu!
 

Radosne majke drugi dan darivale su djecu blagoslovljenim krunicama. Svako zrno, koje tako lijepo svijetli u toj maloj ručici, predstavlja stepenicu više kojom se približavamo našoj Nebeskoj Majci.
 

I na kraju, treći dan. On je bio za one koji su uz očeve i majke dali obećanje još na početku njihovih života, kumove. Oni su djeci dali križić kao znak vjere u ovoj Godini vjere. Posebno uzbuđenje bilo je otkrivanje duhovnih kumova koji su svojom molitvom pratili prvopričesnike do ovoga dana.
 

Danu slavlja Prve pričesti predhodio je susret s dragim nam Prijateljem u prvoj ispovijedi. Djeca i roditelji su to imali prilike učiniti u subotu, 11. svibnja, u sakramentu Pomirenja. Kod djece bila je prisutna i trema, ali osjećaj sreće, olakšanja, lakoće nakon Prve Ispovijedi krasio je lica prvopričesnika. Tako su bili spremni su za veliki Dan!
 

Molitva za lijepo vrijeme opet je uslišena! Sunce je obasjavalo vojsku anđela u bijelim haljinama ispred naše crkve, koji su svečano uz pjesmu u procesiji ušli i zauzeli svoja mjesta. Bilo je upravo onako kako treba! Pjesma, slavlje, sreća i dugo očekivani susret s Njim, Isusom. Jedna po jedna mala dušica prišla je oltaru i rekla: "Tu sam!" Radost, uzbuđenje, ali i određen mir krasili su taj svečani trenutak.
 

Na kraju ovog posebnog Euharistijskog slavlja, dječji zbor Paulusi prvopričesnici pjesmom i recitacijom čestitali su majkama i današnji Majčin dan pjesmom „Majčine oči". Stihovi pjesme nisu nisu nikoga mogli ostaviti ravnodušnim. Iz tih istih očiju krenula je rijeka suza radosnica, suza ljubavi i ponosa.
 

Kada je sve polako došlo svome kraju, oči roditelja su sjale dječjim sjajem, vratili su se u djetinjstvo, sjetili svog prvog susreta, pustili suzu, a mnogi obnovili svoju vjeru želeći Isusa jače primiti natrag u svoj život. Ako smo svi zajedno dovoljno otvorili srca ovog divnog dana, sigurna sam da smo na pravom putu. On će nam donijeti ljubav, a samo ljubavlju pobjeđujemo sve! Ljubimo druge kao što On ljubi nas! Praštajmo kao što nam je on oprostio! Priđimo oltaru svake nedjelje i prigrlimo Ga!
 

Od danas ovaj bi dan trebao donijeti u naše obitelji biti novi, drugačiji, obogaćeniji život. Tim novim načinom života, života u vjeri, zapaliti ćemo svijetlo i nećemo ga pustiti da se ugasi do kraja našeg puta.
 
Doživljaji Prve Pričesti:
Kad sam se probudila, znala sam što me čeka. Brzo sam se digla, pojela i spremila. Bila sam jako uzbuđena i sretna. Još više me razveselilo to što smo svi prvopričesnici izgledali lijepi i nježni kao mali anđeli. To je za mene bio veliki doživljaj i bila sam sretna što sam Isusa primila u svoje srce.
Prvopričesnica
 
Došlo je vrijeme za Prvu Pričest. Jako smo se dugo pripremali da bi se pričestili. Dan prije Prve Pričesti otvorila sam svoje srce Bogu. Obukli smo bijele haljine, na glavu smo stavili vijenčiće i oko vrata križiće. Izgledali smo kao mali anđelčići. Crkva je od bjeline zasjala. Kada je došao moj trenutak da primim Isusovo tijelo bila sam jako uzbuđena. Nakon pričesti osjećala sam se kao da je ljubav svog svijeta u mojem srcu. To je bio dan koji ću uvijek pamtiti.
Prvopričesnica
 
Ujutro kad sam se probudila bila sam toliko sretna da su mi se noge tresle. Kada sam oblačila haljinu već sam osjećala Isusovu prisutnost. U crkvi sam sve pozorno pratila i slušala. Kada sam primila hostiju osjetila sam ljubav Isusovu i snagu. Mene nisu pokloni toliko razveselili, ali me je zato Isusova ljubav. Cijelo jutro sam čekala da primim posvećenu hostiju!
Ivana Salmić
 
U nedjelju, 12.5.2013. slavili smo svetu Pričest. Probudila sam se vrlo uzbuđena zbog tog velikog događaja. Nakon doručka svečano smo se obukli i krenuli prema crkvi ispred koje smo se slikali. Na pričest su me pratili mama i tata s bratom, bake i djed, tetka, stric i sestrične. Bila sam jako radosna i sretna. Kada je napokon došlo vrijeme da se po prvi put pričestim, stala sam u red. Cijelo vrijeme bila sam spokojna u tom svetom trenutku. Došla sam na red, sklopljenih ruku primila Tijelo Kristovo. Vratila sam se u klupu i zatvorenih očiju zahvalila Bogu, roditeljima, časnoj sestri i vjeroučiteljici.
Ema Dugonjić
 
Ujutro kad sam se probudio bio sam jako uzbuđen. Krenuli smo u crkvu, bio sam sretan jer ću primiti Isusa. U crkvi sam mislio na Isusa u hostiji, ali sam morao pratiti svetu misu. Čitao sam prinos darova i to je lijepo prošlo. Došla je na red pričest. Kada sam primio hostiju kao da sam prosvijetlio koliko mi je snage dao Isus. Završila je sveta Misa, dobio sam ponosnicu i fotografirao se s rodbinom. Bilo je odlično pogotovo kad sam primio Isusa u maloj bijeloj hostiji.
Borna Čačić

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com