Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Veliki petak (Služba muke Gospodnje)

Četvrtak, 17. 4. 2014.

U poslijepodnevnim satima, u potpunoj tišini započinje Služba muke Gospodnje. Svećenici i poslužitelji pristupe k oltaru, iskažu mu počast, te se potom prostru ničice ili kleknu, tada i cijela zajednica klekne i neko vrijeme moli u šutnji.

U toj šutnji priznajemo Bogu svoje grijehe, ali i grijeh cijeloga svijeta koji je prouzrokovao smrt njegova Sina. Zatim svećenik s poslužiteljima pođe k sjedalu, tu se okrene prema narodu i sklopljenih ruku naglas moli odgovarajuću molitvu. 
 

Sada započinje služba riječi koja svoje središte ima u čitanju Muke Isusove po Ivanu. Nakon homilije moli se svečana vjernička molitva u kojoj nitko nije izuzet, jer spasenje koje je Krist ostvario mora se protegnuti do nakraj svijeta.
 
Slijedi klanjanje svetom križu. Kada se unosi križ u crkvu tri puta se pjeva: "Evo drva križa...", naš odgovor je "Dođite, poklonimo se". Kada se križ postavi pred oltar svaki od nas pojedinačno pristupa pred križ i iskazuje svoje poštovanje (poklekom, poljupcem, naklonom, …).
 

Nakon klanjanja sv. križu počinje treći dio - sveta pričest. Na oltaru se sada prostre oltarnik i postavi tjelesnik i knjiga. Tada se na oltar donese Sveto otajstvo, i zapaljene svijeće, a svi stoje u tišini. Kada se otklopi posuda sa posvećenim česticama za pričest, tada predvoditelj i poslužitelji pokleknu, predvoditelj priđe oltaru, te ondje sklopljenih ruku potakne zajednicu na molitvu Gospodnju. Nakon svete pričesti predvoditelj moli popričesnu molitvu, a nakon nje ispruži ruke nad narod i moli molitvu, umjesto uobičajenog blagoslova. 
 
Nakon što svi odgovore "Amen", predvoditelj i poslužitelji se udalje od oltara i narod se raziđe u šutnji. Kasnije se oltar opet ogoli, a tada će se izložiti kip Isusa položenog u grob. U Crkvi više nema bogoslužja do Vazmenog bdijenja u noći Velike subote.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com