Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Velika subota (Vazmeno bdijenje)

Petak, 18. 4. 2014.

Po starodrevnoj predaji ovo je noć bdijenja Gospodinu, kad vjernici, prema evanđeoskoj opomeni drže u rukama zapaljene svijeće poput ljudi koji čekaju kad će se vratiti Gospodin da, kad dođe, njih zateče budne i posadi za svoj stol, stoga svi mi te večeri u crkvu dolazimo sa svijećama (svijeće se mogu nabaviti i na ulazu u crkvu).

 
Prvi dio: Služba svjetla
 

U crkvi se ugase sva svjetla, a na prikladnom mjestu, izvan crkve, zapali se krijes koji je znak života i radosti, on bukti, raspiruje se i grije, i oko njega se okupljamo, kada pristupi predvoditelj sa službenicima, od kojih jedan nosi uskrsnu svijeću, blagoslivlje se oganj i tim novim ognjem pali se usrksna svijeća koja je znak uskrsloga Krista trajno prisutna među nama ("Ja sam svjetlost svijeta"), a dostojanstvo i značenje uskrsne svijeće dodatno se ističe znakovima (križ, brojevi tekuće godine, slovo Λ i Ω) i riječima: "Krist jučer i danas, početak i svršetak; alfa i omega; njegova su vremena i vjekovi, njemu slava i vlast po sve vjekove vječnosti.Amen." 
 
Nakon paljenja svijeće u nju se zabode pet zrna tamjana koji predstavljaju Kristove rane. Sada se svijeća zapali i svečano se u ophodu unosi u crkvu. Nakon što svećenik drugi puta (na ulazu u crkvu) zapjeva: "Svjetlo Kristovo", a svi odgovore: "Bogu hvala", suslavitelji i poslužitelji zapale svoje svijeće na plamenu uskrsne. Sada se taj plamen širi od suslavitelja i poslužitelja dalje, svima okupljenima u crkvi, da bi svjetlo Krista uskrsloga zasjalo u srcu svakoga od nas, te da i mi budemo poput svijeće koja izgara i daje svjetlo i toplinu svima oko sebe. Nakon toga svijeća se smješta na stalak pored ambona i pjeva se Vazmeni hvalospjev.
 
Drugi dio: Služba riječi
 

U ovom bdijenju, koje je majka svih bdijenja, predlaže se devet čitanja i to sedam iz Starog zavjeta i dva iz Novoga (poslanica i evanđelje). U tim se čitanjima prikazuju osnovna razdoblja iz povijesti spasenja koja svoj vrhunac postiže u Gospodnjem dolasku, jer samo kroz Krista svako od tih razdoblja postiže svoju puninu i smisao. Molitve koje zaključuju svako čitanje pomažu nam da naviještenu riječ povežemo sa otajstvom Krista.
 
Nakon posljednjeg čitanja Starog zavjeta predvoditelj zapjeva pjesan Slava Bogu na visini, zazvone zvona i zasviraju orgulje. To je trenutak prijelaza (pashe ili vazma) iz Staroga u Novi savez sa Kristom Uskrslim.
 
Treći dio: Krsna služba
 

U krsnoj službi prvo se blagoslivlje voda. Osnovna misao koja izlazi iz svih tekstova blagoslova vode je da voda oslobađa i daje život. Nakon blagoslova vode, slijedi obnova krsnih obećanja svih nas koji smo već kršteni. U znak sjećanja na naše krštenje i na novi život koji smo svi primili, predvoditelj škropi zajednicu blagoslovljenom vodom.
 
Četvrti dio: Euharistijska služba
 

Euharistijska služba je vrhunac ovoga slavlja i očituje njegovo pravo značenje: s Kristom, pobjednikom nad smrti, prijeći iz smrti u život.
 
Koji žele mogu već, nakon bdijenja donijeti na blagoslov hranu koja se, tog dana, svečano blaguje za obiteljskim stolom.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com