Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Tribina o zdravstvenom odgoju

Srijeda, 21. 11. 2012.

U organizaciji Ureda za pastoral obitelji naše nadbiskupije, a na poziv našeg župnika, u srijedu, 21. studenog u našoj je župi održana tribina o zdravstvenom odgoju kojega je krajem rujna Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uvelo u osnovne i srednje škole.

U posve ispunjenoj župnoj crkvi, roditeljima je sadržaj Kurikuluma zdravstvenog odgoja prikazao predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije mr. sc. Vice John Batarelo, s posebnim osvrtom na sporni - četvrti modul pod nazivom „Spolna/ rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje“.
 

U prvom dijelu predavanja približio nam je nauk i stavove Katoličke Crkve o odgovornosti roditelja  za spolni odgoj njihove djece, u prvom redu kroz učenje bl. pape Ivana Pavla II. koji izričito poziva roditelje da „izuzmu svoju djecu iz bilo kojeg programa spolnog odgoja, koji se odvija izvan vlastitog doma, a koji ne odgovara njihovim načelima“ i sve to „radi sprečavanja štetnih oblika spolnog odgoja“. Naveo je i pozive i podršku hrvatskih  biskupa roditeljima da se usprotive namjerama onih koji žele prisiliti djecu na odgoj ovakve vrste koji je „posve u suprotnosti s kršćanskim svjetonazorom učenika, njihovih roditelja, ali i mnogih nastavnika“. 
 

Pojašnjavajući uobičajenu proceduru uvođenja nekog programa u škole, mr. Batarelo je istaknuo kako je zdravstveni odgoj prije nekoliko tjedana naprasno uveden u sve hrvatske osnovne i srednje škole i to potpisom jednog ministra, bez poštivanja procedure koja uključuje pripremljene sadržaje, javnu raspravu te neutralno stručno ocjenjivanje. Time su prekršena prava i dužnosti koja prema Ustavu Republike Hrvatske i Obiteljskom zakonu imaju roditelji da samostalno i slobodno odlučuju o odgoju svoje djece.
 

Mr. Batarelo je naglasio kako prva tri modula zdravstvenog odgoja za vjernike nisu sporna (higijena, prevencija ovisnosti, prevencija nasilja), ali da je sporan četvrti modul koji se odnosi na spolni odgoj jer „spolni odgoj nije precizna znanost bez vrjednota“. Roditeljima nije svejedno hoće li se njihovoj djeci na indirektan način promicati promiskuitetno ponašanje i raniji ulazak u spolne odnose time što će među ostalim s 10 godina učiti o masturbaciji kao sastavnom dijelu ljudske spolnosti, s 11 godina o pornografiji i rodnim stereotipima, a potom i o spolnom činu kao samo fizičkom činu u kojem nema morala i koji je normalan za 15-godišnjaka, a potom o tome kako staviti i koristiti kondom i pilule, te o homoseksualnom činu kao potpuno naravnom uz izjednačavanje istospolnih zajednica s brakom.
 

Iz popisa preporučene literature za izvođenje četvrtog modula zdravstvenog odgoja mr. Batarelo je jasno prikazao kako se želi provesti „preodgoj naše djece i to bez nas roditelja“ te nametnuti rodna ideologija prema kojoj je sasvim prihvatljivo da si djevojčica zamišlja da je dječak i obratno. Potkrjepljuju to i izjave ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića kako u provođenju zdravstvenog odgoja učitelji i profesori, uključujući i vjeroučitelje, nemaju pravo na osobne stavove.  Pobijajući tvrdnje Ministarstva o tome da je program moralno neutralan, mr. Batarelo je istaknuo kako se njime itekako „nameće svjetonazor koji negira i ignorira sve općeljudske vrijednosti i suprotan je vrijednosnom sustavu većine roditelja“. 
 

U raspravi nakon predavanja sa čuđenjem smo komentirali činjenicu da ministarstvo nije informiralo roditelje o sadržaju i pojedinostima zdravstvenog odgoja, uz zaključak da ne želimo ovakve sadržaje o spolnom odgoju za svoju djecu u školama, već tražimo alternativni program spolnog odgoja koji je prihvatljiv velikoj većini hrvatskih građana i koji je izrađen prije nekoliko godina od strane najboljih hrvatskih stručnjaka, uz suglasnost glavnih vjerskih vođa u Republici Hrvatskoj. Roditeljima su dane i konkretne upute kako postupiti da bi zaštitili svoju djecu, uz poziv da redovito pratimo stranice dviju udruga koje se najaktivnije zauzimaju u zaštiti prava roditelja o odlučivanju o odgoju svoje djece (www.vigilare.org i www.udruga-grozd.hr).

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com