Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Treći dan duhovne priprave za župnu svetkovinu

Subota, 24. 1. 2015.

Duhovna priprava za proslavu župne svetkovine - Obraćenja sv. Pavla nastavljena je 24. siječnja. Nakon molitve krunice i litanija sv. Pavla, euharistijsko slavlje predvodio je Vladimir Kerečeni, župni vikar u župi sv. Blaža u Zagrebu, inače drugi i za sada posljednji zaređeni svećenik iz naše župe (2012. godine).

Izrazivši radost na početku mise što se nalazi u svojoj župi, vlč. Kerečeni upozorio je da je "današnje evanđelje vrlo kratko" i da završava riječima koje su ljudi govorili za Isusa: "Izvan sebe je!" Upravo te tri riječi bile su u središtu njegove propovijedi "u predvečerje naše župne svetkovine, na dan kad se sa čitavom Crkvom spominjemo sv. Franje Saleškog, biskupa i crkvenog naučitelja i na misi gdje se Bog iznova nama daruje". Upravo oko ta tri lika (sv. Pavla, sv. Franje Saleškog i samoga Isusa) "želimo večeras promišljati kako bismo otkrili gdje se Isus nalazi u našem životu", rekao je vlč. Kerečeni.
 

Tumačeći riječi "Izvan sebe je", pozvao je vjernike da ih promatraju ne u značenju koje su im pridavali oni koji su ih upravili Isusu, nego kao riječi koje su za nas "dobre i koje nose spasonosnu poruku, priliku da i mi iziđemo iz sebe i popravimo se". Jer "Isus izlazi iz sebe da bi bio nama sličan u svemu, osim u grijehu, da bi nas popravio; Bog izlazi iz sebe i nama se daruje". "Nije li to razlog da Ga ljubimo", upitao je vlč. Kerečeni, ukazavši na toliko toga što nam Bog svakodnevno daruje i to besplatno, a čega često sami nismo ni svjesni.
 
I sv. Franjo Saleški u svoje vrijeme mnogima je svojim životom dao primjer vjere da su i za njega govorili da je "izvan sebe". Tako i sv. Pavao koji je bio "opasan tip teške naravi" i koji je vjerovao u ono što čini, "dozvolio je da izađe iz samoga sebe i ostavi sve iza čega je riječju i djelom stajao, te da promijeni smjer i tijek svog života", rekao je vlč. Kerečeni. Upozorio je i na vitraj u župnoj crkvi koji prikazuje Božju ruku koja zrakama milosti lomi mač u Pavlovoj ruci, tj. "lomi njega, njegovu oholost, čini sve novo!"
 

Pozvavši vjernike da u svom životu prepoznaju ono što je vrijedno i da "ne odustaju, ne zaboravljaju i ne zanemaruju Božje darove", vlč. Kerečeni je naglasio: "Daj Bože, da i za nas mogu reći 'Izvan sebe je' zato što smo s Bogom". Zato je vjernicima skrenuo pozornost i na riječi uklesane na ulazu u župnu crkvu - "Vjera pobjeđuje!" - a koje su svojim životima potvrdili i sv. Franjo Saleški, ali i sv. Pavao koji je "od progonitelja postao onaj kojeg su progonili". Sam Isus toliko puta u našim životima dokazuje i potvrđuje upravo to - da vjera pobjeđuje, te stoga "neka i u našem životu vjera pobjeđuje", zaključio je vlč. Kerečeni.
 
Na kraju misnog slavlja župnik Vinko Tomić zahvalio je predvoditelju slavlja, kao i zboru mladih "Damask" koji je pjevao na misi pod ravnanjem Martine Bukovčak te pozvao vjernike da ostanu u crkvi i nakon mise na molitvi zajednice Božjeg milosrđa pod vodstvom vjeroučiteljice Dinke Mock.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com