Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Susret kardinala Bozanića s mladima iz župe

Utorak, 12. 4. 2011.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je u utorak 12. travnja mlade u župi sv. Pavla u zagrebačkom Retkovcu i sudjelovao na njihovu redovitom tjednom vjeronaučnom susretu. Neposredno prije susreta s mladima, kardinal se kratko susreo sa skupinom od dvadesetak krizmanika, koji pod vodstvom s. Emanuele Pečnik, SMI, pjevanjem animiraju nedjeljnu misu za krizmanike, te im približio značenje i program pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Na susretu sa zajednicom od 70-ak mladih, koji su zagrebačkog nadbiskupa dočekali pjesmom, riječi pozdrava uputio je župnik Dragutin Cerovečki. Uvodnu molitvu predvodio je župni vikar Tomislav Kralj, a potom su mladi nadbiskupu prikazali film s prizorima svih događanja na kojima su sudjelovali tijekom protekle pastoralne godine, a sličan spomenar su mu i darovali za uspomenu.

U prvom dijelu kateheze kardinal je istaknuo kako se gledajući film "i sam uživio i postao dio ove zajednice", a to je bilo moguće jedino zahvaljujući Isusu koji je središte zajednice. "Da nije On s nama, da nije On uskrsnuo, da nije On živ među nama, ne bi bio ni ti, ni on, ni ona, ni ja, a ni mi. Isus je onaj koji okuplja, koji me želi susresti, s kojim razgovaram, koji u našim srcima potiče ljubav." Izražavajući radost što se mladi okupljaju oko Isusa, naglasio je: "Kao vaš nadbiskup želim vam odati priznanje na tom zajedništvu, što ste zajedno s Isusom".

Drugi dio nadbiskupove kateheze bio je posvećen papi Benediktu XVI. Kardinal Bozanić mladima je približio vlastito iskustvo i odvijanje konklava na kojima je prije šest godina kardinal Joseph Ratzinger izabran za Papu. Izlaganje je završio riječima koje je izrekao papi Benediktu XVI. neposredno nakon njegova izbora: "Hrvatski narod će vas uvijek pratiti ljubavlju i molitvom", te odgovorom Benedikta XVI.: "Računam na molitvu i puno pozdravite Hrvatsku".

U drugom dijelu susreta kardinal je, odgovarajući na pitanja mladih, predstavio program Papina pohoda Hrvatskoj te ih potaknuo na aktivno sudjelovanje. Mlade su zanimali i odgovori na pitanja zašto je papa izabrao ime Benedikt, kakav je kardinalov stav oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju te pitanje presude Haškog suda hrvatskim braniteljima. Svoj odgovor na ova pitanja nadbiskup je sažeo u misli: "Pitanje generala je bolno, osjećamo se poniženima. Važno je čuvati svoj identitet. Nitko nas izvana ne može upropastiti koliko to možemo mi sami. Tko nema oslonca u obitelji, s njim se može manipulirati. Ljubav prema domovini, ljubav prema obitelji - to Papa želi naglasiti i podržati."

Na kraju susreta kardinal je mladima poručio: "Budite svoji, budite ono što jeste, budite Kristovi, budite vjernici katolici. Na dajte se poljuljati. Vjerujte da možete mijenjati svijet, da je budućnost u vašim rukama. Nosite u sebi želju da ste pozvani nešto veliko učiniti i ostaviti iza sebe."

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com