Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

„Stepinčev križ“ u našoj župi

Srijeda, 29. 2. 2012.

U sklopu inicijative „Misije u gradovima“ na svojoj drugoj postaji hodočašćenja po dekanatima grada Zagreba, „Stepinčev križ“ je u utorak 28. veljače stigao u naš Remetski dekanat, a osobito smo počašćeni što je upravo naša župa odabrana za njegov svečani doček. 

Križ je u našoj župnoj crkvi pred oltarom dočekao zagrebački pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić sa svećenicima iz župa Remetskog dekanata, a u crkvu su ga unijeli naši mladi. Pred „Stepinčevim križem“ križni put je predvodio biskup Pozaić, a u molitvi su uz kapelana Tomislava po pojedinim postajama sudjelovali predstavnici svih vjerničkih skupina koje aktivno djeluju u našoj župi, od onih najmanjih do onih najstarijih, uključujući i redovnice.

U homiliji tijekom svečanog euharistijskog slavlja biskup Pozaić je podsjetio na glavne poruke korizmenog vremena koje se mogu sažeti u post – milostinju – molitvu, a koje predstavljaju svjedočanstvo obraćenja i obnove duha svakog vjernika. Govoreći o molitvi naglasio je kako „molitva ima neslućenu moć i učinkovitost“. Uzvišenosti i potrebe molitve upravljene na nebo bili su svjesni i Isusovi apostoli, te su tražili Isusa da ih nauči moliti. „Isus ih uči divnu, sadržajnu, kratku i jednostavnu molitvu: 'Oče naš!' Po toj molitvi slavimo Boga Stvoritelja i Ljubitelja života, na čiju smo sliku ljubavi stvoreni. U radosti darova koje smo sami primili, mislimo na bližnje, i molimo za njih“, rekao je biskup dodavši da nikada nitko nikoga nije naučio takvu molitvu. „Sve što nam treba tu nalazimo: i ono što nam izgleda koji put i teško i nemoguće, a moguće je i donosi blagoslov. Upoznajemo svoju veličinu i svoje slabosti. Učimo praštati i moliti za oproštenje“. Iskrenost kao uvjet za blagoslov molitve u svom temelju ima ono što je ponekad vrlo zahtjevno: „pogledati sebi u oči i dušu i savjest; ne nositi maske na licu koje treba svjedočiti Boga“. Božja riječ je ona koja mijenja okorjela srca, čovjeka grješnika pretvara u pravednika „koji hodi putem istine i svetosti“, koji hodi novim putevima života. Hraneći se 'Kruhom života“ vjernik zna da nikad nije sam, posebno onda „kad je životni put posut trnjem i križevima“. Osim Isusa koji nam se daruje u otajstvu Euharistije, „uz nas je, na našim putevima križa, i Blažena Djevica Marija, vjerna kao uz Isusa na putu do Kalvarije. Nakon oporuke s Križa u svakome od nas gleda Sina svoga“, zaključio je u svojoj propovijedi biskup Pozaić, uz molitvu učenika na putu u Emaus: „Ostani s nama, Gospodine!“.

Na svršetku misnog slavlja riječi zahvale Biskupu, svećenicima i svim vjernima uputio je župnik Dragutin te pozvao vjernike „da se nakon mise zaustave u osobnoj molitvi pred Stepinčevim križem kojeg je on donio sa hodočašća u Svetu Zemlju kao najdragocjeniji dar svome narodu“.

Večernje molitveno bdjenje pred Križem predvodili su naši mladi zajedno s mladima iz Trnovčice, pod vodstvom našeg kapelana, a pridružili su se i mladi iz župe sv. Leopolda Mandića u Dubravi.

U pobožnosti se na temelju Stepinčevih misli razmatralo o vjeri, pouzdanju, ljubavi i Euharistiji, a kao glavna Stepinčeva poruka mladima sažeta je u riječi: „Dakle, mladi prijatelji, ne glavu k zemlji, nego u vis! Naš Bog nije se promijenio. On je i danas onaj isti brižni otac, liječnik, koji bdije nad nama. Vjerovati u Boga i biti pesimist, to je protuslovlje. Pravi katolik mora danas biti optimist više nego ikada“. U molitvama vjernika Stepinčevim smo riječima molili za širenje Božjeg kraljevstva na zemlji, a bdijenje je završilo molitvenim zazivima „Samo Ti ostaješ, Gospodine“.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com