Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Stadlerovim stopama

Subota, 8. 6. 2013.

Svanuo je dan 8. lipnja 2013. kojeg smo dugo čekali. Iz Zagreba smo krenuli stopama sluge Božjega Josipa Stadlera u rane jutarnje sate predvođeni s. Katarinom Penić – Sirak, provincijskom glavaricom sestara Služavki Maloga Isusa i našim župnikom vlč. Dragutinom Cerovečkim. U hodočašću je sudjelovalo više sestara Služavki Maloga Isusa zagrebačke provincije i Prijatelja Maloga Isusa iz raznih župa. Članovi naše župne zajednice bili su najbrojniji.
 

Put nas je vodio preko Slavonskog Broda do Sarajeva. Došavši u našu kolijevku, najprije smo stupili u Katedralu Srca Isusova i zastali na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera. U Katedrali nas je dočekao u ime Postulatora, prečasni Marko Zubak, rektor bogoslovnog sjemeništa koji je predslavio euharistijsko slavlje uz koncelebraciju našega Župnika. Prečasni Rektor započeo je euharistijsko slavlje s usklikom Ovdje je sve počelo. U obnovljenoj Katedrali slavili smo najljepše slavlje u kojem smo svi okupljeni prinosili svoje zahvale i molbe. Što smo u srcima donijeli i prinijeli, to Gospodin zna. Zvonka pjesma razlijegala se lijepom Katedralom, šutnja i tišina u određenim trenucima još su snažnije govorili. Na kraju euharistijskog slavlja svi smo zajedno molili i pjevali na grobu Sluge Božjega Josipa Stadlera. Na kraju nam je o povijesti Katedrale progovorio vlč. Marin Marić, đakon.

Korak po korak, obilazili smo ustanove koje su vezane uz život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera. Tako smo posjetili bogoslovno sjemenište koje je Stadler sagradio za odgoj budućih svećenika. Iz bogoslovnog sjemeništa išli smo u Nadbiskupski dvor. U molitvi smo se zadržali u kapelici Srca Isusova u kojoj je Stadler svakodnevno molio.
Nakon podnevnog odmora i šetnje po Barščaršiji posjetili smo Stadlerov dječji dom Egipat te se susreli s djecom za koju brinu sestre Služavke Maloga Isusa koje dalje žive Stadlerovu karizmu. Razgledali smo Stadlerov muzej, djela koja govore o njemu. Molili smo u kućnoj kapeli.
Sve te velike građevine odaju još veću Stadlerovu duhovnu veličinu. Mnogim sudionicima, osobito onima koji su ovdje bili prvi put, zastajao je dah, divljenju nije bilo kraja. Na samom kraju boravka u Sarajevu posjetili smo crkvu Kraljice Svete Krunice u kojoj se posebno časte i Drinske mučenice.
 

Po odlasku iz Sarajeva posjetili smo samostan Navještenja u Gromiljaku koji je građen, kako nam je s. Genoveva Rajić rekla, u spomen zahvale na 100. godina postojanja drage nam Družbe s nakanom da se ovdje Riječ Božja sasvim posebno navješćuje. Nakon okrijepe u samostanu krenuli smo prema Busovači gdje smo prenoćili.

Drugi dan našeg hodočašća započeli smo u Travniku slavljenjem euharistijskog slavlja kojeg je predvodio naš župnik vlč. Dragutin Cerovečki. U sjemenišnoj kapeli dočekao nas je vlč. Marko Majstorović koji nam je vrlo lijepo i iscrpno progovorio o značenju nekad Travničke gimnazije, a danas Travničkog školskog centra. Monumentalnost i ove građevine govori sama za sebe. No, posebna je, uz to što je dala mnoge velike intelektualce, i po grobu sluge Božjega Petra Barbarića. Iz Travnika smo krenuli u Vitez gdje i danas djeluju sestre Služavke Maloga Isusa još od Stadlerovog vremena ( uz prekide kad su sestre bile protjerane iz Bosne ).
Srca prepuna dojmova krenuli smo prema Zagrebu. Lijepo je biti na izvoru jer potok, rijeka tu su najbistriji. Svi smo iznova doživjeli Stadlerovu veličinu i probudili u svojim srcima čežnju da barem dijelić toga prenesemo u svoju svakodnevicu.
 

Na putu trema Zagrebu zaustavili smo se u Maglaju u nacionalom svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića gdje nas je vrlo lijepo primio mjesni župnik vlč. Josip Jelić. Zadnja naša postaja ovoga hodočašća bio je Slavonski Brod. Posjetili smo mjesto gdje se nalazila Stadlerova rodna kuća te svratili u crkvu Stadlerovog krštenja. Svugdje smo prelijepo dočekani i primljeni. U svakoj kući u koju smo ušli dočekale su nas radosne i nasmijane sestre Služavke Maloga Isusa. Za svaku gostoljubivost, srdačnost i okrjepu svima veliko hvala.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com