Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

„Sa svetim Pavlom Boga slavimo“

Petak, 23. 1. 2015.

U petak, 23. siječnja u Župi sv. Pavla nastavili smo duhovnu pripravu za proslavu župne svetkovine - Obraćenja sv. Pavla. Prigodni molitveni program prije večernje sv. mise predvodili su Prijatelji Malog Isusa pod vodstvom s. Emanuele Pečnik.
Pod geslom „U svemu zahvaljujmo“ u duhu jubilarne godine koja će svečano biti otvorena na sam župni blagdan, u nedjelju, 25. siječnja, vjernici su se slušajući ulomke iz župne Spomenice te osluškujući poruke iz Pavlovih poslanica imali prilike prisjetiti 50-godišnje bremenite povijesti župe te zahvaliti Bogu na svemu lijepom što su kao župna zajednica proživjeli kroz „zlatne godine“.
 
Zahvalili su i na 20 godina postojanja Prijatelja Malog Isusa u Crkvi i u župi, kao i za 125 godina postojanja Družbe Služavki Malog Isusa i 50 godina njihovog služenja u župi Retkovec.
 
Euharistijsko slavlje predvodio je Branimir Budinski, upravitelj župe Krista Kralja u Domaslovcu, ujedno prvi zaređeni svećenik iz naše župe (2009. godine). U svojoj je propovijedi naglasak stavio na zadaću propovijedanja koju je Isus odabirući apostole predao i nama danas.
 
U životu smo čuli razne propovijedi, baš poput onih koji su slušali Isusa na njegovim raznim propovjedaonicama: od Petrove lađe, preko ulica Jerihona, zdenca, pa do Jeruzalemskog hrama. „No, možda i sami, poput mnogih farizeja, pogana i drugih radoznalih pojedinaca koji su se na Veliki Petak okupili pred Pilatom na pretoriju, iščekujemo Spasiteljevu trijumfalnu propovijed?“ upitao je vlč. Budinski.
 

Upozorivši na činjenicu da Isus šuti upravo zato jer Ga nisu prepoznali i priznali kao Boga te da će zato njegova posljednja propovijed biti križni put od pretorija do križa, vlč. Budinski je naglasio da „svatko od nas može čuti posljednju Isusovu propovijed ako ponese križ ili umre na križu, odnosno ako stoji pod križem poput Blažene Djevice Marije, Marije Magdalene i sv. Ivana“.
 
Govoreći pak o te tri osobe, vlč. Budinski je rekao da se radi o tri vrste duša, o tri karakteristike koje bi trebale resiti duhovni život svakog vjernika: nedužnost u Presvetoj Djevici, raskajanost u Mariji Magdaleni i svetost u apostolu Ivanu.
 
A kako je grijeh jedina razlika između nas i Boga, „da bismo čuli Isusa kako propovijeda moramo biti bez grijeha“, jer „ako smo grešni, ako smo robovi grijeha uvijek ćemo mrziti Svjetlo“, rekao je vlč. Budinski.
 
„Koliko je još kalvarija u srcima ljudi koji Spasitelja danas pribijaju na križ, koji mu u oči bacaju prašinu, na usne dolijevaju žuč, a srce probijaju kopljem?“ upitao je vlč. Budinski upozorivši na rimskog satnika koji je povjerovao iako nije vidio ni jedno Isusovo čudo ni čuo nijednu njegovu propovijed, nego zato što je vidio kako Isus nosi križ.
 

Na kraju misnog slavlja župnik Vinko Tomić je zahvalivši vlč. Branimiru, svoju zahvalu uputio i dječjem zboru Paulus koji je pjevao na sv. misi pod ravnanjem s. Emanuele Pečnik, te pozvao članove zbora i Prijatelja Malog Isusa da župnoj zajednici predstave čestitku za veliki župni jubilej koju su sami izradili.
 
„Sa svetim Pavlom Boga slavimo“ naziv je čestitke koja u tri glavna dijela prikazuje: obraćenje i misijsko djelovanje župnog zaštitnika sv. Pavla, povijest naše župe kroz 50 prozorčića s najvažnijim datumima iz 50 godina postojanja župe, te djelovanje župe danas predstavljanjem svih aktivnih župnih skupina, s malim adresarom osnovnih podataka o župi te s omotnicom sa dječjim čestitkama župnoj zajednici povodom „zlatnog jubileja“.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com