Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Rasli smo poput stabla

Utorak, 26. 5. 2015.

Ove godine nije nas umivalo jutarnje sunce kao proteklih godina, već su kišne kapi pokušale oprati sve što je bilo na putu. Ali tako je valjda moralo biti! Niti loše vrijeme većini članova Društva nije bilo zapreka da krenu put Bistre. Tamo, u župi Svetog Nikole, srdačno i spremno na sve vremenske uvjete, dočekao nas je župnik vlč. Tomislav Kralj i njegovi župljani, izuzetno topli i vrijedni domaćini.

U subotu, 23. svibnja proslavili smo svoj 20. jubilarni susret članova Društva PMI zagrebačke provincije pod geslom PMI – radosni svjedoci Božje ljubavi. Zbog kiše, okupljali smo se u pripremljenom šatoru gdje su se uz čaj, kavu i kolače, pripremljenih od vrijednih domaćica, susrela mnoga poznata lica i stapala u razgovoru. Svi smo bili uzbuđeni, i polako se uz pjesmu i razmatranja otajstava krunice djeteta Isusa, pripremali za zahvalno euharistijsko slavlje! I procesija je krenula! Svećenici, bogoslovi, đakoni, časne sestre, ministranti, domaći KUD... a iznad svih njih, kroz maglu, kišu i vjetar, nazirao se kip djeteta Isusa, nošen na ramenima mladih obitelji župe sv. Pavla Retkovec, koji su ove godine, jubilarne godine imali dar biti nositelji. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Jure Šarčević, OFMCap, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, čija propovijed nikoga nije ostavila ravnodušnim. Posvijestio nam je svima što znači prava radost Božje ljubavi te nas potaknuo na svjesnije i zauzetije življenje u duhu karizme samog Društva s posebnim naglaskom na pomaganje najpotrebnijima i što češće sudjelovanje u Sv. Misi. Svečano euharistijsko slavlje uzveličali su i pristigli svećenici: provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejom Orkićem, domaćin prošlogodišnjeg susreta župnik iz Popovače Mato Draganović, naš župnik Vinko Tomić te ostali svećenici koji su došli s pojedinim skupinama. Bila nam je velika radost što je s nama bio i naš đakon Martin Krizmanić i đakon Marko Torbar.

Na kraju svete euharistije uslijedilo je svečano primanje novih članova u Društvo. Njih 26, a među njima troje naših župljana, odlučilo je postati mu/nam pravi prijatelj. Sve je bilo tako svečano i radosno, čemu je uvelike doprinosio zbor mladih „Note ljubavi“ iz Bistre. Puni mira, nahranjene duše uputili smo se u šator na agape; na odmor, okrijepu i druženje, a uveseljavao nas je KUD Bistra.

Drugi dio programa, pod vodstvom đakona Martina Krizmanića i gđe Nede Poljak iz Retkovca, održan je u šatoru koji je zbog kiše podignut ispred župne crkve. Kulturno umjetničko društvo Bistra izvelo je od najmlađih do najstarijih splet domaćih pjesama i plesova. Nakon glazbenog uvoda, po svjedočanstvu s. Mirjam Dedić, utemeljiteljice Društva, imali smo priliku doživjeti kako, kada i zašto je to sve počelo. To nam je svima dalo poticaj i podršku za naprijed. Nakon svjedočanstva s. Mirjam, rast Društva kroz proteklih dvadeset godina prikazali smo na simboličan način rastom krošnje na unaprijed pripremljenom stablu. Na prazno stablo, animatorice pojedinih župa su stavljale lišće izrađeno od otiska ruke svih članova društva iz župa gdje Društvo danas djeluje. I nastala je bogata krošnja. Sjetili smo se i članova društva koji više nisu s nama, te njihove listove stavili podno stabla, a sa 20 srdaca obilježili toliko godina plodova ljubavi. Dok je krošnja postajala sve bogatija, gušća i zelenija zbor mladih Note ljubavi i prisutna djeca bodrili su sve pjesmom i plesom. Stablo je tako ukrašeno rukama skupina iz Vinkovaca, Kloštra Podravskog, Pitomače, Podravskih Sesveta, Samobora, Krašića te zagrebačkih župa Retkovec, Maksimir, Nova Ves i Stenjevec.

Potom je vrhovna glavarica Družbe s. Radoslava Radek, kao pokroviteljica Društva župljanina Bistre i njihovom Župniku zahvalila na srdačnom gostoprimstvu te svima prisutnima uputila prigodnu čestitku za dvadeset godina postojanja Društva. Pri kraju tog dijela programa najzaslužnijima za 20-godišnje djelovanje Društva uručene prigodne zahvalnice. I na kraju - klanjanje pred Presvetim. Tišina crkve, odsjaj presvetoga sakramenta, puna srca... što više čovjeku treba! Otišli smo kući sretni, svake godine bogatiji za nove članove. Tako iz godine u godinu, rastemo zajedno poput stabla i širimo se poput listanja krošnje.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com