Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Don Damir Stojić održao katehezu za mlade

Nedjelja, 11. 10. 2015.

U nedjelju, 11. listopada 2015. započeli smo s katehezama za mlade, a kao prvog predavača imali smo čast i privilegiju ugostiti dragog nam svećenika naše Crkve, don Damira Stojića, studentskog kapelana.

 
Salezijanac Damir Stojić ima 42 godine, jednostavan je i pristupačan svima i kao takav pokazao se kao pun pogodak za prvi susret naših mladih u novom terminu naših kateheza.
 

Da je Damir već kroz misu koju je prije kateheze predvodio, osvojio ne samo srca mladih, nego i mnogih krizmanika i njihovih roditelja, pa čak i pokoje osobe iz treće životne dobi, pokazuje nam gotovo ispunjena crkva.
 
Na samome početku, don Damir je mladima posvjedočio činjenicu koju svi uzimamo zdravo za gotovo, a koja je temelj naše vjere - Bog je živ. Budući da je živ, onda ga kao Njegovi nasljedovatelji, ne možemo NE SUSRESTI. Zatim nam je opisao neke od svojih susreta sa živim Bogom i ukazao na činjenicu da ni mi o svojim susretima ne smijemo šutjeti!
 
Zatim je tinejdžere ohrabrio riječima kako njih Bog favorizira upravo zato jer su radikalni, te ih je pozvao da taj svoj mladenački i često buntovnički duh usmjere na dobro. Jednostavno, pozvao ih na evanđeosku radikalnost.
 

Dok je govorio tinejdžerima, Damir je upozorio na opasnost radikalnosti bez znanja, a posebice bez iskustva i pozvao slušatelje da se odvaže upoznati našu vjeru. Zatim je kroz analogiju sportskih pravila koja sportu daju draž, ljepotu i zanimljivost, ukazao na ljepotu kršćanstva koja se ogleda u simbolici i gestama, a koje je potrebno prethodno upoznati.
 
Drugi dio kateheze, don Damir je temeljio na, svima nam dobro poznatom, izvještaju Evanđelista Luke o putu dvojice učenika u Emaus. (Lk 24,13-35)
 
Posebno je naglasio znanje te dvojice učenika o svemu što se u Jeruzalemu dogodilo, a koje se očitava u sljedećim recima:
"Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana? Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok - silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe."
 

"KATASTROFA", uzviknuo je don Damir, "ovi sve znaju a idu u krivom smjeru. Ovi znaju toliko da bi pobijedili na vjeronaučnoj olimpijadi, ali opet idu krivim putem!" Naglasio je Damir kako je znanje potrebno, ali nije ono to koje spašava!
 
Zašto je baš uzeo ovaj svetopisamski tekst, tek sad nam je naš predavač otkrio - ZATO DA NE IZGUBIMO NADU POPUT OVE DVOJICE UČENIKA te nam kao lijek dao četiri stvari, iste one koje Krist daje onoj dvojici, na koje trebamo paziti kako ne bi izgubili nadu baš sad kad nam najviše treba - na početku školske, akademske, vjeronaučne i pastoralne godine. 
 
Naglasio je kako Isus naziva ovu dvojicu BEZUMNICIMA, što je ljepši način za reći GLUPANI, zato jer ne poznaju Pisma. Dakle:
 
1. ČITAJTE BIBLIJU!
Dobili smo od našeg predavača i prijedlog kako je čitati: Ne od korica do korica kao neki roman, nego svako jutro pročitati ono što Crkva određuje kao liturgijska čitanja za dotičan dan i tako ćemo kroz tri godine pročitati većinu Biblije. I da uvijek imamo otvorene oči duše preko koje će nam Gospodin govoriti što nam je činiti.
(Na tom putu svima koji imaju iphone ili neki android uređaj, aplikacija na sljedećem linku može olakšati život, jer se tamo nalaze dnevna čitanja kao i mnoge druge stvari potrebne za rast u vjeri.)
 
2. NE MOJTE SE ODVOJITI OD ZAJEDNICE - CRKVE!
Ovo naše, 21. stoljeće jest stoljeće individualizma. Međutim, on je na duhovnom području loša stvar.
Spomenuta dvojica učenika izgubili su nadu upravo zato jer su se odvojili od zajednice i samim time je sav teret i razočaranje palo na njihova leđa.
Don Damir je mladima poručio da se ne povlače u sebe jer će s vremenom postati depresivni, nego neka svoje probleme nose s Kristom u zajednici.
 
3. EUHARISTIJA (SV. MISA)
...prepoznali su ga u lomljenju kruha...
Potrebno je dolaziti na euharistiju, ne radi svećenika, ne radi dobre propovijedi, ne radi zbora, nego radi Isusa koji je prisutan na svakom oltaru svojim tijelom, krvlju, dušom i božanstvom i daje nam da u tome zajedništvu i mi imamo udjela.
 
4. NEMOJTE IĆI U KRIVOM SMJERU
U ovom je završnom dijelu don Damir progovorio što bi to bio krivi smjer, kako ga prepoznati i kako si uopće pomoći da se ne izgubimo...
Kao naručeno, poslužilo je i nedjeljno Evanđelje u kojem Isus govori bogatom mladiću da vrši zapovijedi, na što je ovaj rekao da to čini od svoje mladosti, no Isus je vidio da ga njegovo bogatstvo priječi u potpunom predanju pa mu je zbog toga rekao: "Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom." Damir je naglasio kako bi vjerojatno svakome od nas Isus mogao reći "Jedno ti nedostaje". Možda to kod nas nije bogatstvo, nego nešto drugo što nas priječi u potpunom predanju. 
 
Samo predavanje zaključio je temom o praznovjerju u kojem je progovorio i o opasnostima joge, te naglasio da je to potpuno krivi smjer u kojem mnogi idu.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com