Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Proslavljen zlatni jubilej naše župe

Nedjelja, 27. 9. 2015.

Svečanim euharistijskom slavljem u nedjelju, 27. rujna, u našoj župi sv. Pavla Apostola u zagrebačkom Retkovcu proslavljena je 50. obljetnica postojanja i djelovanja župe. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kard. Josip Bozanić u koncelebraciji sa svećenicima dekanata, četvoricom svećenika porijeklom iz naše župe te nekoliko svećenika koji su kao župni vikari nekada djelovali u našoj župi.

 
U uvodnoj riječi župnik Vinko Tomić je izrazio radost čitave župne zajednice zbog Nadbiskupovog dolaska, a poseban pozdrav je uputio i provincijalu otaca kapucina Juri Šarčeviću, provincijalki Služavki Maloga Isusa s. Katarini Penić-Sirak, prvoj redovnici koja je prije 50 godina djelovala u našoj župi s. Kseniji Akalović, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ravnateljima osnovnih škola na području župe, svim župljanima te slušateljima Radija Marije u izravnom prijenosu slavlja.
 
Na početku homilije Nadbiskup je pozvao da budemo otvoreni za dobro, ali uz dužan oprez. Često se na društvenom području događa da se neke promovira samo zato što pripadaju nekom krugu, negdje su zabilježeni, iako ne čine dobro. „Isus pokazuje drugačije, ne onaj tko je zabilježen, nego onaj koji čini dobro“. Drugi problem na koji je Kardinal upozorio je činiti dobro da bi se nekoga hvalilo, a „Isus nas usmjerava prema namjeri ja želim činiti dobro jer to želim, ne da me vide“. I budući da „znamo da se anđeo tame često oblači u anđela svjetla, trebamo biti oprezni, da se ne damo zavarati“. Upozorio je i na borbu protiv Božjih zakona na planu Europe, a „Bog nam pokazuje svoj put i opominje nas da tako ne treba činiti“. Govoreći o našoj župi sv. Pavla rekao je da „zahvaljujemo Bogu za pedeset godina djelovanja ove župne zajednice“ i da se „rado i s ponosom sjećamo prvog župnika pokojnog mons. Željka Juraka, što je govorio, što je propovijedao“, kao i da „tek sada vidimo kakvo je djelo iza sebe ostavio“. Kardinal je u ime zajednice zahvalio Bogu za sve dobro koje je učinio pokojni župnik i svi svećenici koji su djelovali u našoj župnoj zajednici, te sestre Služavke Maloga Isusa. Osvrnuo se i na obitelj, temelj ljudskog života, napomenuvši da nju „treba braniti i čuvati više nego ikada, jer se najviše na nju udara“. Na kraju homilije izrazio je zahvalnost Bogu za našu domovinu Hrvatsku pozvavši sve na „istinsko domoljublje koje se živi iz dana u dan“.
 

U prinosu darova štolu je prinio naš prvi mladomisnik Branimir Budinski, bibliju prva redovnica iz naše župe s. Jelena Burić, kruh obitelj Habajec s petero djece, vino predstavnica mladih Marina Trojko, vodu predstavnik ministranata Franjo Pištelek, ulje za bolesničko pomazanje župljanka iz Čulinca Božica Bukovčak, te grudu hrvatske zemlje uzetu s poda „stare crkve“ Marin Ćuk, kao predstavnik župnog pastoralnog vijeća.
 
Na kraju misnog slavlja zahvaljujući Nadbiskupu, župnik Vinko je čestitao jubilej svim župljanima spomenuvši se svih članova koji su na razne načine ugradili sebe u pedeset godina povijesti župe, počevši od pokojnog župnika Željka Juraka. U zahvali svećenicima koji su sudjelovali u slavlju i predvodili duhovnu pripravu za proslavu, prisjetio se i trojice svećenika koji „su se radovali danas biti s nama, a koji su u protekla dva mjeseca prešli u Vječnost“: mons. Vladimira Stankovića (pregovarao oko kupnje kuće za 'staru crkvu'), vlč. Petra Duića (nedjeljni orguljaš u crkvi-baraki osamdesetih godina) i o. Ivana Macana, DI (nedjeljni ispovjednik posljednjih jedanaest godina). Riječ zahvale uputio je i župnim zborovima, priređivačima župne monografije i igrokaza o povijesti župe, kao i svima koji su pridonijeli ljepoti proslave.
 
Na kraju slavlja Nadbiskupa je u ime župljana pozdravio član župnog vijeća Josip Ostojić, a predstavnica mladih Marija Pištelek predala mu je župnu monografiju. Misno slavlje je svojim pjevanjem uveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija, uz orguljsku pratnju Nikole Cerovečkog. Slavlje je nastavljeno i kasnije na trgu pred crkvom uz kolače, tamburašku glazbu, a među vjernicima se neko vrijeme zadržao i Kardinal u pratnji župnika.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com