Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Proslava župne svetkovine u Retkovcu

Srijeda, 27. 1. 2016.

U ponedjeljak, 25. siječnja u Župi sv. Pavla ap. u zagrebačkom naselju Retkovec svečano je proslavljena župna svetkovina, blagdan Obraćenja sv. Pavla. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodio je nekadašnji retkovečki župni vikar Renato Belčić, trenutno na službi u Papinskom vijeću za novu evangelizaciju u Rimu.

 
Molitvom krunice, euharistijskim klanjanjem i misnim slavljima vjernici su zahvalili Bogu na svim milostima koje je udijelio župi tijekom proteklih 50 godina njezine povijesti, povjeravajući Njegovom Milosrđu sadašnjost i budućnost čitave vjerničke zajednice.
 
Na samu svetkovinu, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u zajedništvu sa dvadesetak svećenika od kojih su neki proteklih godina djelovali u Retkovcu ili su podrijetlom iz retkovečke župe.
 
Svečanost je pjevanjem uveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija uz orguljsku pratnju Nikole Cerovečkog.
 
U pozdravnoj riječi domaći župnik Vinko Tomić je istaknuo da je prije pedeset godina u ovoj župi po prvi puta proslavljen župni blagdan, a tom prigodom je župu posjetio kardinal Franjo Šeper. Osim svećenicima i župljanima, pozdrav je uputio i profesorima Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, koji štuju sv. Pavla kao svoga zaštitnika i tradicionalno u Retkovcu prisustvuju misnom slavlju na njegov blagdan.
 
Predslavitelj dr. Markić je u svojoj homiliji naglasak stavio na poruku i novost obraćenja sv. Pavla, čiji sadržaj je itekako važan u ovoj Godini milosrđa. Istaknuo je da je Pavao jedini svetac čije obraćenje Crkva slavi i da Novi Zavjet obraćenje smatra potpunom promjenom mišljenja i djelovanja, potpunom obnovom vlastitog života.
 
„Pavao kada govori o obraćenju u svojim poslanicama koristi izraze: biti jedan u Isusu Kristu, živjeti Gospodinu, umirati Isusu Kristu, novo stvorenje u  Kristu“, rekao je dr. Markić dodavši da je „Pavao pronašao milosrđe Isusa Krista u susretu s Njime“. Tako se u svakom pravom obraćenju grješnik susreće s Bogom koji je ljubav i čija milosrdna ljubav prašta raskajanom  srcu i Bog pomiruje grješnika sa samim sobom.
 
Podsjetio je na riječi pape Franje koji u Buli o milosrđu govori o Pavlu koji prije nego će susresti Krista gori za zakonsku pravednost, a nakon obraćenja na prvo mjesto ne stavlja više zakon, nego vjeru.
 
„Spasenje dolazi vjerom u Isusa Krista, milosrđem koje opravdava“, rekao je dr. Markić. Pavao u svojim poslanicama na mnogo mjesta govori o milosrđu i milosti i tako „od zakona i smrtne kazne, postaje propovjednik i svjedok Božjeg milosrđa“.
 
Na kraju homilije dr. Markić je pozvao vjernike da nasljeduju primjer i poticaje sv. Pavla i da krenu putem obraćenja i okrenu se Božjem milosrđu.
 
Na kraju misnog slavlja župnik Tomić je zahvalio svim sudionicima slavlja, a dr. Markiću je na dar predao monografiju koja je izdana prigodom proslave pedesete obljetnice postojanja župe. Dr. Markić je preporučio u molitvi tri milijuna Hrvata u inozemnoj pastvi, koji se okupljaju u 185 župa po svijetu, a mlade je pozvao da ne odlaze iz Domovine i da nastoje u njoj ostati.
 
Mira Gabelica
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com