Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Proslava zaštitnika župe

Četvrtak, 25. 1. 2018.

Župa svetog Pavla u zagrebačkom Retkovcu kroz trodnevnicu od 22. do 24. siječnja  pripravljala se za župni blagdan Obraćenje svetog Pavla. Trodnevnicu je vodio fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u Kući susreta Tabor. Pripravljali su se kroz misna slavlja, propovijedi s osvrtom na misna čitanja, te euharistijsko klanjanje s razmatranjem i molitvom. Središnje misno slavlje na svetkovinu  25. siječnja predvodio je vlč. mr. Željk Faltak, koordinator trajne formacije svećenika i upravitelj župe sv. Ivana Krstitelja u Novoj  Vesi.


Misna slavlja trodnevnice svojim pjevanjem su uveličali, prvoga dana dječji zbor pod ravnanjem sestre Ane, drugoga dana zbor mladih pod ravnanjem voditeljice zbora Martine Bukovčak, trećega dana i na misi svetkovine, župni mješoviti zbor pod ravnanjem maestra Josipa Degl'Ivellia i pratnje na orguljama Alana Kljaića.

Prvoga dana fra Ivan je naglasio da se nalazimo u tjednu kada cijela crkva moli za jedinstvo kršćana, da se dogodi Isusova molitva da svi budemo jedno. Osvrnuvši se na misna čitanja naglasio je da je otajstvo našeg pomazanja krštenje, gdje se sjedinjujemo s Kristom i postajemo kršćani te sa svetim Pavlom možemo reći „ne živim više ja, nego Krist živi u meni“ Pozvani smo suobličiti se Kristu, da nitko ne može protiv nas, pa ni neprijatelj iz čitanja. Sv. Pavao nam govori da nam se nije boriti protiv krvi i mesa nego protiv vrhovništva, protiv vlasti zlih sila koje imaju moć u ovome svijetu, ovisnosti i požuda koje nas vode u područje tame i svezanosti. Isus je došao donijeti puninu u naš život. Sveti Pavao nam govori da ga je promijenio susret s uskrslim Kristom. Ako mislimo da možemo bez Krista, na krivom smo putu. Krist daje puninu našega života, u Kristu otkrivamo svoje dostojanstvo i dostojanstvo drugih.

Isus se pita u Evanđelju tko je moja majka, tko su moja braća. Prepoznajemo se kao oni koji su pozvani biti majkom i braćom  Gospodinovom, jer Isus kaže tko god sluša i vrši moju Riječ on je i majka i otac i brat i sestra. Marija je na najsavršeniji način vršila i osluškivala Riječ Božju. Marijin da, donosi nam Spasitelja. Crkva nastavlja izgovarati da i uvijek se događa Riječ Tijelom postala, posebno u euharistiji. I mi smo pozvani biti poput Marije, Kovčeg saveza, da se u nama dogodi Krist, kada slušamo Riječ Božju. Marija nam je primjer onoga što će se s nama dogodit, proslavljena slavom nebeskom dušom i tijelom u nebu. Isus govori s križa svom ljubljenom sinu: „evo ti Majke“. Od tog časa trebamo uzeti Mariju k sebi, to je najviši put do Neba. Posvetit se Marijinu srcu, u Njemu je naše spasenje. Neka nas Marija u tom svom prečistom srcu čuva i vodi Isusu.

„Iziđe sijač sijati“. Puno puta smo slušali i razmatrali ovo Evanđelje. Isus je sijač Riječi života.  Kako  slušamo tu Riječ Božju? Postoje četiri vrste slušača  Riječi Boje. Možemo se prepoznati u sva četiri slušača. Neprijatelj želi Riječ odmaknut od nas. U snazi Riječi Božje mi postajemo Krist. Samo je jedna Riječ dobra i donosi plod. Punina se događa u snazi Riječi Božje. Svi smo pozvani biti dobri sijači, donijeti Božju Riječ, poput Isusa. Župnik Vinko Tomić zahvalio se fra Ivanu Matiću na vođenju trodnevnice, tumačenju Riječi Božje i predvođenju euharistijskog klanjanja uz nagovor i molitvu.

Središnje  misno slavlje na svetkovinu  25. siječnja počelo je svečanim ulaskom ministranata, križa našega Gospodina, te svećenika koji su uveličali misno slavlje.  Župnik Vinko Tomić pozdravio je svećenike, a posebno predvoditelja svečanog misnog slavlja vlč. mr. Željka Faltaka, koordinatora trajne formacije svećenika i upravitelja župe sv. Ivana Krstitelja u Novoj  Vesi,  koji je rado prihvatio voditi ovo misno slavlje.

U homiliji vlč. Željko uputio je na Riječ evanđelja koja nas uvodi u otajstvo svetkovine Obraćenje sv. Pavla apostola. Sv. Pavao govori židovima što mu se dogodilo, u kojem trenutku i u koliko sati je susreo Isusa Krista. Pavao, revnitelj zakona s povjerenom brigom progonjenja prve kršćanske zajednice nakon Isusova uskrsnuća.
Pretpostavljamo da je i prije susretao živućeg Isusa, koji se rodio, širio evanđelje, bio na križu, umro i uskrsnuo. Pitamo se koja je razlika tih susreta i susreta koji je Pavao opisao, susreta zbog kojeg je spreman darovati život i slobodno svjedočit za Krista. Savao je susreo uskrslog Krista koji je prošao sav svoj životni put da bi nam otvorio put u uskrsnuće. I to je prva poruka svetkovine obraćenja sv. Pavla.

Gledajući u proces obraćenja vidimo da je Savla  revnitelja, nešto vodilo u krivo. Pod okriljem Boga  vršio je samovolju, što se događa i u našim životima. Na putu u Damask Savao pada i doživljava krah vlastitih uvjerenja, osobnosti i fizički krah. To nam govori da i mi kada vršimo samovolju doživljavamo krah vlastitog života u obitelji, zajednici, poslu. Milosno je ako u tom trenutku čujemo Božji glas, kao što je to doživio Pavao. „Savle, Savle, zašto me progoniš?“ Pavao je oslijepio, dobio ljuske na očima. U susretu s Kristom otvara se novi obzor i suočava se sa sljepoćom onoga za čim je prije težio. Važan je susret s Kristom u euharistiji, sakramentima, zajednici. Ne s Kristovom zajednicom nego kao Pavao kada ga Isus šalje Ananiji u prvoj kršćanskoj zajednici. Zajednica je ta koja prenosi vjeru sv. Pavlu. Vidimo da nema kršćanstva bez zajednice. To je važna činjenica za naš rast u vjeri.

Kada Pavao postaje svjestan samoga sebe, postaje svjestan  što je krivo, doživljava slobodu govoriti i naviještati Isusa Krista. Nama kršćanima se događa da se u susretu s drugima  povlačimo sa svojim uvjerenjima te imamo kompleks od vlastitih uvjerenja. Time preziremo sebe i polazišta našega života. Ne vrednujemo susret s Isusom Kristom i to je tragedija kršćanstva. Zato je vrijedno slaviti svetkovinu obraćenja sv. Pavla. Pavao je slobodan od prijašnjeg života , slobodan Kristov učenik, oruđe Kristova djelovanja u njegovu životu. To je izazov kršćanstva, svih nas kršćana i zato molimo zagovor sv. Pavla  da nam pomogne u tome da prepoznamo sljepoću, koju otkrivamo jedino u susretu s Isusom Kristom. Da kao kršćanska zajednica živimo s Isusom i za Isusa, oruđe bez kompleksa, oruđe Kristovo, Kristovi apostoli, da odgovorimo na poziv i poslanje iz evanđelja „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.“

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com