Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Proslava zaštitnika župe

Petak, 25. 1. 2013.

U Godini vjere, župa Sv. Pavla Apostola proslavila je svetkovinu župe, Obraćenje sv. Pavla Apostola. Svečanu večernju Sv. misu predvodio je  mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko – križevački. U prepunoj crkvi, mons. Huzjak održao je doista poticajnu propovijed, slikovito opisujući osobu Sv. Pavla. 


Sama priprema bila je u duhu razmišljanja o vjeri u Presveto Trojstvo pod geslom „S Pavlom vjerovati“. Pavao je uvijek poticaj, ali i snažni primjer radikalnosti u životu. Jednom opredijeljen za Krista, nikada ga više ne napušta. Nema te nevolje koja bi mogla vjernika, kršćanina, rastaviti od ljubavi Kristove. U kakvoj se god pogibelji čovjek nalazio, progonstvo, nerazumijevanje, poruga pa i sam mač, ništa nas, kako Pavao svjedoči, ne može rastaviti od ljubavi Kristove.

Na misama prije podne, okupili smo školsku djecu. Bila je to prilika da se učenicima približi osoba sv. Pavla, i da kroz propovijedi, koje su održali fra Branko Lipša i vlč. Vladimir Kerečeni, dožive suvremenost sv. Pavla, iako je daleko prije našeg vremena.  Učenici su bili praćeni i svojim učiteljicama i učiteljima, koji na taj način svjedoče svoje vjerničko opredjeljenje i želju da svojim učenicima budu svjedoci života u vjeri. Ujedno je to bili i prilika da se školski djelatnici nakon Sv. mise okupe na zajedničkom domjenku u našim župnim prostorijama, te da jedni druge podržimo u odgojiteljskom radu koji nam je Gospodin povjerio. 

Večernju Sv. misu predvodio je  mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko – križevački. U prepunoj crkvi, mons. Huzjak održao je doista poticajnu propovijed, slikovito opisujući osobu Sv. Pavla. Dočarao je njegovu postojanost, kako prije obraćenja, dok je revnovao za židovski Zakon, tako poslije obraćenja, kada je snažno prigrlio Isusa Krista. Dočarao je to jednom veoma snažnom rečenicom: „Prije obraćenja, Pavao je bio spreman ubiti za svoje uvjerenje, a nakon obraćenja, Pavao je bio spreman umrijeti za svoje uvjerenje“. Poruka koja doista nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com