Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Proslava Velikog tjedna

Subota, 7. 4. 2012.

Od početka korizme pripravljali smo se na Vazam pokorom i djelima ljubavi. Nedjeljom Muke Gospodnje – Cvjetnicom, okupili smo se kako bi s čitavom Crkvom započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova.

Stoga smo i mi blagoslovom grančica na Cvjetnicu izvršili spomen Isusovog ulaska u Jeruzalem. Za vrijeme misa u 7:00, 9:00 i 12:00 Muka po Marku čitala se po ulogama, a za vrijeme župne mise bio je svečani blagoslov grančica pred crkvom, svečani ulaz te je župni mješoviti zbor pjevao Muku po Marku. Navečer su Muku pjevali dečki iz zbora mladih Damsk pod vodstvom župnika Dragutina Cerovečkog.

Maslinove grančice za današnju svetkovinu osigurao nam je vlč. Gabrijel Jagarinec ( naš bivši đakon ) iz Skradina, a po njih je išao vlč. Tomislav Kralj, kapelan s mladima. Sav prikupljeni prilog od maslinovih grančica namijenjen je za potrebe župnog karitasa.

Na Veliku srijedu župni mješoviti zbor pjevao je svečanu Večernju i Lamentacije kako bi okupljenu zajednicu još više oraspoložio za sveto trodnevlje.

Sveto vazmeno trodnevlje započeli smo na Veliki četvrtak misom Večere Gospodnje koju smo slavili u 19.00 sati. Okupljeni veliki broj vjernika Bogu je, molitvom i pjesmom zahvalio na daru euharistije, na daru svećeništva i na zapovijedi ljubavi. Nakon svete mise bio je svečani prijenos Otajstva u oltar pohranjivanja i ogoljivanje oltara. Tko je mogao i želio ostao je bdjeti uz Isusa u tkz. Getsemanska ura do ponoći. Molitvu su animirale molitvene zajednice Župe, sestre Služavke Maloga Isusa i svećenici. Čitani su tekstovi i meditacije koji su nam aktualizirali Isusovu smrtnu agoniju.

Obredi Velikog petka započeli su u 19.00 sati službom riječi. Naš župni mješoviti zbor pjevao je Muku po Ivanu. Klanjanje svetom križu teklo je dostojanstveno i pobožno. Poslije pričesti, svi okupljeni razišli smo se u šutnji. Na Veliku subotu od 8:00 pa tijekom čitavog dana u crkvi je bilo klanjanje na Božjem grobu. Cijeli dan izmjenjivali su se ministranti kao čuvari Groba, vjeroučenici predvođeni svojim vjeroučiteljima, osobito prvopričesnici, krizmanici i mladi, te veliko mnoštvo vjernika. Na taj smo način iskazali svoju duboku vjeru i zahvalnost Isusu koji je umro samo radi nas ljudi i radi našeg spasenja.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com