Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Proslavljen blagdan Majke Božje Lurdske

Petak, 10. 2. 2017.

U subotu 2. veljače 2017. godine, vjernici župe sv. Pavla zagrebačkog naselja Retkovec svečano su proslavili blagdan Majke Božje Lurdske i Dan bolesnika u filijalnoj crkvi-kapeli posvećenoj Gospi Lurdskoj. Vjernici, okupljeni u velikom broju i bolesnici koje su dovezli volonteri župnog Caritasa pripremili su se za misno slavlje molitvom krunice i litanija.

Misno slavlje predvodio je dekan Remetskog dekanata prečasni fra. Branko Lipša, OFMCap. župnik župe sv. Mihaela Arkanđela iz susjedne župe u koncelebraciji sa župnikom Vinkom Tomićem. Župni vikar Nikola Platužić, pružao je mogućnost ispovijedi tijekom mise.  
 
Fra Branko je u svojoj propovijedi istaknuo da je velika radost kada se djeca okupljaju oko majke koja im je uzor. Marija dolazi kako bi svijetu donijela obnovu vjere kada je svijet udaljen od Boga. Tako se 2. veljače 1958. godine ukazala Bernardici u lurdskoj špilji i rekla joj svoje ime: “Ja sam Bezgrješno Začeće“ i zamolila ju da se obrati župniku kako bi ga obavijestila o njihovu susretu. To se dogodilo nakon četiri godine od proglašenja dogme o Bezgrješnom Začeću. Djevojčica to nije mogla znati i kada župnik pita Bernardicu kako se zove djevojka koju je susrela ona odgovara: Bezgrješno Začeće. Na blagdan Gospe Lurdske milioni hodočasnika dolaze Gospi da zatraže milost, zagovor svoje Nebeske Majke. Lurd je mjesto milosti gdje su mnogi doživjeli ozdravljenje duše i tijela. Taj dan slavimo i Dan bolesnika. Moramo zastati i razmisliti kako se mi odnosimo prema bolesnicima, nemoćnim roditeljima koji više ne mogu sami. Svjetski Dan bolesnika poziva nas da se posvetimo bolesnicima. Današnji čovjek kao da želi sve sam, Bog mu ne treba, otuđeni smo jedni od drugih.  
 
Fra Branko je naglasio da se na svjetski Dan bolesnika pruža mogućnost primanja sakramenta bolesničkog pomazanja onima kojima je potrebna milost da osjete zagovor Božji, da ih Isus čuva, da ne trpe sami. Mnogi koji ga trebaju primiti ne primaju ga, a zdravi hrle da ga prime. Tijekom misnog slavlja trojica svećenika podijelili su bolesničko pomazanje svim bolesnicima koji su sudjelovali na misnom slavlju.
 
Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio dragom Bogu i Gospi koja nas je okupila oko njenog Sina da ga proslavimo u Euharistiji. Zahvalio je i fra Branku Lipši što je prihvatio da slavi ovo misno slavlje. Zahvalio je i gospođama koje su tradicionalno pripremile okrepu nakon misnog slavlja, te voditeljici zbora Ivi Krizmanić i zboru koji je svojim pjevanjem slavio Gospodina.
 
Fra Branko se zahvalio župniku i kapelanu što okupljaju tako velik broj vjernika i svima uputio poziv: „Budite poput Marije dobri jedni drugima.“

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com