Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Poštovani roditelji!

Utorak, 10. 9. 2013.

Zazvonilo je prvo zvono u ovoj školskoj godini. Pred vama i nama otvaraju se nova obzorja, nove mogućnosti rasta u vjeri, nadi i ljubavi. 

Kao obitelj čije dijete pohađa teći ili osmi razred osnovne škole, pozvani se „s novom radošću u srcu uživati Božju riječ“ i upisati svoje dijete u prvopričesničku ili krizmaničku skupinu kako bi se kroz novu školsku i pastoralnu godinu pripremilo za slavlje sakramenata Pomirenja, Euharistije i Krizme.
 
U životu Crkve još uvijek hodimo u Godini vjere. Na tu temu hrvatski biskupi uputili su roditeljima, djeci i mladima sljedeću poruku:
 
Bog trajno očituje svoju ljubav prema ljudima. Svjedočenje Božje ljubavi, koja svoj vrhunac ima u životu, smrti i uskrsnuću Isusa Krista, stalna je zadaća Crkve. Želeći ostati vjerni Božjoj ljubavi, s dubokom se zahvalnošću spominjemo našeg 14-stoljetnoga zajedništva vjere s Bogom u njegovoj Crkvi. Na tom putu upućujemo vama, dragi roditelji, djeco i mladi, svoju bratsku i pastirsku riječ ohrabrenja o dvadesetoj godini katoličkoga vjeronauka u školi.Osobito želimo istaknuti našu želju da Godina vjere (...) pobudi u svima vama nadahnuće da vjeru ispovjedite u punini i s obnovljenim uvjerenjem, s pouzdanjem i nadom. Vjera raste kada se živi kao iskustvo primljene ljubavi i kada se prenosi kao iskustvo milosti i radosti. Takvo iskustvo vjere pozvani smo kao Crkva priopćavati i vjeronaukom u školi i župnom katehezom. A upravo se vjeronauk u našoj javnosti često predstavlja kao nepotreban. Ogorčeni smo činjenicom njegova stalnog dovođenja u pitanje kao redovitoga predmeta u okviru osnovnoga i srednjeg školstva. K tomu i činjenicom različitih oblika diskriminacije vjeronauka kao predmeta. To predstavlja izravno obezvređivanje prava vas roditelja i vaše djece da odgajate u skladu s vašim uvjerenjem, te prava na slobodu očitovanja kršćanske vjere odabirom i pohađanjem vjeronauka u školi. Nažalost, sve to često rađa povlačenjem roditelja u »anonimnost šutljive većine«, dok se rijetki pojedinačni primjeri ispisa iz vjeronauka predstavljaju kao redovita pojava te tumače da je taj predmet neprivlačan.
 
Dragi roditelji, djeco i mladi! U ljubavi vas podsjećamo da je put vjere svakoga od nas započeo sakramentom krsta. Na tom putu sazrijevanja spoznajemo da vjerovati znači odlučiti se biti i živjeti s Gospodinom. Upravo on, Isus Krist, nas svojom ljubavlju sabire u svoju Crkvu, povjeravajući svima nama, navještaj evanđelja s nalogom koji ne zastarijeva. Za vas, dragi roditelji, ispuniti taj nalog znači najprije biti zauzetim navjestiteljima Radosne vijesti u svojoj obitelji. Istodobno to znači da ste pozvani omogućavati svojoj djeci upoznavanje otajstva kršćanske vjere i na vjeronauku u školi i u životu župne zajednice. Stoga vas pozivamo da i dalje bez straha upisujete svoju djecu na vjeronauk u školi i u župnu katehezu te zahtijevate puno poštovanje vašeg roditeljskog prava.
 
Želite li, dragi roditelji, da vaše dijete primi sakramente pomirenja,euharistije i krizme u ovoj pastoralnoj godini, pozivamo vas da u danima od 16. – 20. rujna 2013. dođete na UPIS U PRVOPRIČESNIČKU ILI KRIZMANIČKU SKUPINU SA SVOJIM DJETETOM u župnu dvoranu prema rasporedu koji se nalazi ovdje na webu. Popunjenu upisnicu, koju je vaše dijete dobilo na školskom satu vjeronauka, donesite na upis.
 
 Vaši svećenici i katehete
 

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com