Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Pod zastavom Presvetog Srca Isusova

Subota, 7. 6. 2014.

Uoči svetkovine Pedesetnice, u subotu 7. lipnja, Prijatelji Malog Isusa iz naše župe uputili su se na svoj 19. Godišnji susret sa drugim zajednicama PMI-a zagrebačke provincije sestara Služavki maloga Isusa. Susret su slavili u Popovači, u župi sv. Alojzija Gonzage.

 
U predivno moslavačko mjesto došli su, predvođeni svojim sestrama Služavkama maloga Isusa i svećenicima, s raznih strana: PMI iz Kloštra Podravskog, PMI iz Pitomače, PMI iz Podravskih Sesveta, PMI iz zagrebačkih župa (sv. Ivan Krstitelj, sv. Jeronim, sv. Pavao, Uznesenje Marijino) te PMI iz Vinkovaca. Bili su srdačno dočekani od strane velečasnog Mate Draganovića, domaćeg župnika kao i od mnogih njegovih župljana.
 

Već samo svitanje jutra, svima nam je jasno dalo do znanja, kako nas očekuje lijep dan: topao, vedar, okupan suncem i pokojim bijelim putnikom na nebeskom plavetnilu. Krenuli smo s molitvom i pjesmom iz svojih župa na naše godišnje slavlje pod geslom Pod zastavom Srca Isusova. Sve je bilo tako opušteno i lako: vrijeme za skrušenost.... mir.... molitvu... svetu ispovijed... zajedništvo... pjesmu...
 
Vrhunac dana bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio domaći župnik vlč. Mato Draganović uz koncelebraciju pristiglih svećenika. Na radost svih nas, na euharistijskom slavlju pridružio nam se i naš župnik vlč. Vinko Tomić.
 

Kip Maloga Isusa, svečano su u procesiji na početku euharistijskog slavlja iznijeli su iz predivne, kamenom sazidane crkve na brdašcu, okružene prekrasnim prirodnim ljepotama, PMI iz Kološtra Podravskog uz pratnju novih članova Društva. Ponovno je bio s nama... tu... pred nama... okružen molitvama i zahvalama naših svećenika, sestara i nas samih. I ove godine, došli smo Mu se pokloniti, došli smo obnoviti svoje predanje Njemu malenomu Kralju te se zajedno radovati primanju novih članova, koji su osjetili poziv te se pridružili našem Društvu i sestrama Služavkama maloga Isusa. Bili su to trenuci hvale, zahvale, pjevanja, molitve.
 
Nakon Euharistije bilo nam je darovano vrijeme odmora za ručak te za slobodno druženje, razgovor, upoznavanje; vrijeme kada smo jedni s drugima dijelili svoje sretne, lijepe trenutke, ali i ono što nas steže, brine i muči.
 

Poslijepodnevni program Sestre i animatorice DPMI-a nazvale su kampovima prijateljstva. Družile su se dvije župe, jedna gradska s jednom seoskom. Imali smo prilike jedni drugima posvjedočiti kako zajednica živo djeluje u konkretnim prilikama svoje župne zajednice: kada si tu za brata i sestru pokraj sebe, pustiti sebe, podijeliti nešto s drugima, prikazati svoja promišljanja i osjećaje kroz: riječ.... sliku... kreativan rad. Dok smo mi odrasli jedni drugima svjedočili vjeru i tako se međusobno učvršćivali u zajedništvu, vesele i uvijek domišljate sestre i s njima kandidatice animirale su igre za djecu,čiji je smijeh zvonio kao pjesma anđela.
 
Kad smo se iz kampova okupili u plenum kojeg je animirao vlč. Tomislav Kralj, bilo je divno gledati plakate koji su nastali kao rezultat zajedničkog druženja na kojima smo prikazali: ljubav, žar, oganj, milost, dobrotu, puteve kojima nas Isus vodi u svoje presveto Srce. U tim trenucima, Duh Sveti je silno grijao naša srca, palio u nama oganj ljubavi svoje.
 

Na iznenađenje svima nama, a osobito našoj djeci i unucima, bila je predstavljena slikovnica Josipov dnevnik očima služavke za koju je tekst napisala s. Viktorija Predragović, a ilustrirale su je učenice trećeg razreda OŠ Retkovec iz Zagreba pod vodstvom svoje učiteljice gđe Karmen Jurčević, članice DPMI-a. Voditelj programa, vlč. Tomislav Kralj pozvao je na pozornicu s. Viktoriju, autoricu teksta da nama okupljenima otkrije kako je nastalo ovo lijepo djelo. Kako to već biva, i ovaj smo put složili molitveni lanac kako bismo jedni druge pratili i podržavali kroz molitveno zajedništvo do sljedećeg susreta. No, ovogodišnji molitveni lanac malo je drugačije isprepelo svoje molitvene karike. Budući je papa Franjo najavio da će novu pastoralnu godinu proglasiti Godinom posvećenog života, mi smo u ovogodišnjem molitvenom lancu povezali zajednice PMI i zajednice sestara SMI sa poticajem da se u ovoj godini, do sljedećeg godišnjeg susreta oni međusobno posjete, upoznaju i više zbliže. Mi, PMI naše župe izvukli zajednice sestara SMI koje djeluju u Rijeci, Delnicama i Varaždinu.
 

I na samom kraju, klanjanje pred Presvetim. Što više treba čovjeku, nego kad na koljenima gleda svoga Spasitelja u Presvetom Sakramentu! Kada mu možemo zahvaliti: za život, za dane poput ovoga, za braću, djecu, za sve što imamo i jesmo, pa i za križeve i muku po kojoj smo Mu najbliži!
 
Tako smo maleni, a tako danas veliki i nadahnuti, da smo s posebnim mirom krenuli svojim kućama. Pod zastavu njegova Srca ponovno smo danas stali, i tu želimo zajedno ostati do vječnosti! I ne zaboravimo biti, kako su sestra Viktorija i djeca u svojoj slikovnici opisala: maleni, skromni i dobri, kao naš uzor, sluga Božji Josip Stadler!

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com